Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μπορούν οι σκύλοι να ανιχνεύσουν τον κορονοϊό;

Εικόνα του άρθρου Μπορούν οι σκύλοι να ανιχνεύσουν τον κορονοϊό;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2021, 00:26
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σκύλοι ανίχνευσης κορονοϊού δια της οσφρήσεώς τους χρησιμοποιούνται ήδη με επιτυχία εδώ και καιρό στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι (φωτογραφία), την πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Μία γαλλική μελέτη έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει αυτήν την πολύ ελπιδοφόρα διαπίστωση.

Η ανίχνευση του κορονοϊού μέσω της όσφρησης των σκύλων φαίνεται μάλιστα πως είναι πιο αξιόπιστη από άλλα διαγνωστικά τεστ όπως συνάγεται από αυτήν την γαλλική μελέτη, αφού το ποσοστό επιτυχίας είναι σχεδόν 100%.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, στην οποία συμμετείχε το πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο AP-HP του Παρισιού, τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα. Αυτό στηρίζεται ιδίως σε έναν αριθμό: το 97% αυτών που μολύνθηκαν μπόρεσαν να εντοπισθούν χάρη στην όσφρηση των τετράποδων. 

Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερους από 300 συμμετέχοντες, ηλικίας έξι έως 76 ετών, οι οποίοι είχαν ήδη κάνει το μοριακό τεστ PCR. Περισσότεροι από 100 μεταξύ αυτών είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό. 

Στη συνέχεια συνέλεξαν ιδρώτα από τη μασχάλη των συμμετασχόντων στην έρευνα σε κομπρέσες τις οποίες έδωσαν στους σκύλους να τις μυρίσουν. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του. 

Σε ανακοίνωση των γιατρών-ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων και κτηνιάτρων, γίνεται λόγος για μια σημαντική ανακάλυψη.

Οι Γάλλοι ισχυρίζονται ότι είναι η πρώτη μελέτη του είδους που διεξήχθη σε διεθνές επίπεδο, αφού συμμετείχαν επίσης σκύλοι και πυροσβέστες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αξίζει όμως επίσης να ρίξει κανείς και μια ματιά στο Λονδίνο και το Ανόβερο.

Ο ομοσπονδιακός στρατός (Bundeswehr) εξέτασε σκύλους ανίχνευσης κορονοϊού στο Ανόβερο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η έρευνα όμως έχει διακοπεί.

Μια μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (School of Hygiene and Tropical Medicine) προσπάθησε επίσης να διαπιστώσει εάν οι σκύλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του ιού. Τα αποτελέσματα βρίσκονται στη διάθεση του βρετανικού υπουργείου Υγείας ήδη από τον Οκτώβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/RTL

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back