ΓΙΑΝΝΕΝΑ

1,5 εκατ. ευρώ σε πέντε μήνες

Εικόνα του άρθρου 1,5 εκατ. ευρώ σε πέντε μήνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2016, 19:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εντείνει την αντιπολιτευτική της πολιτική η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ήπειρος Ανατροπής», θίγοντας το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων έργων αλλά και των απανωτών προγραμματικών συμβάσεων με άλλους φορείς και κυρίως με δήμους. «Η περιφερειακή αρχή κάνει απαράδεκτη διαχείριση των οικονομικών πόρων» τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τσίκαρης και ζήτησε από όλους τους βουλευτές της Ηπείρου, ανεξαρτήτως κόμματος, να παρέμβουν.

«Ως παράταξη έχουμε θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της πλήρους υποβάθμισης και απαξίωσης του ρόλου του περιφερειακού συμβουλίου. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» επεσήμανε.

Για τον τρόπο διαχείρισης των πόρων, ο κ. Τσίκαρης κατέθεσε μια λίστα από 66 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1.460.000 ευρώ, τα οποία ανατέθηκαν από 1η Ιανουαρίου του 2016 με αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής. Πολλά από αυτά τα έργα βρίσκονται ακριβώς στο όριο της απευθείας ανάθεσης: 24.600 ευρώ. Ο περιφερειακός σύμβουλος που είναι μέλος της οικονομικής επιτροπής, υπογράμμισε δε ότι υπάρχουν τρεις αναθέσεις έργων για το ΤΕΠ Φιλιατών στον ίδιο ανάδοχο. «Μόνο στην τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, η πλειοψηφία αποφάσισε 28 απευθείας αναθέσεις προϋπολογισμού 612.000 ευρώ» τόνισε. Από τον νόμο, οι απευθείας αναθέσεις επιτρέπονται όταν υπάρχει ο χαρακτήρας του επείγοντος.

«Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα έργα αυτά δεν είναι επείγοντα. Αν όλα αυτά συνέβαιναν στην Περιφέρεια Αττικής ο κίτρινος Τύπος και οι βουλευτές της ΝΔ θα ήταν στα κάγκελα» είπε, ενώ «χτύπησε» και τον τοπικό Τύπο. «Εδώ ο Τύπος δείχνει ανοχή» πρόσθεσε.

Παίρνοντας τον λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Πάικας, ανέφερε ότι ανάλογες περιπτώσεις συμβαίνουν και στην επιτροπή περιβάλλοντος, όπου συμμετέχει. Εκεί, εγκρίνονται προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Περιφέρειας και δήμων ή άλλων φορέων για έργα προϋπολογισμού 5.000 ή 10.000 ευρώ. «Όλα αυτά γίνονται χωρίς το περιφερειακό συμβούλιο να γνωρίζει την ιεραρχία των έργων, τα τεχνικά προγράμματα των δήμων, τίποτα» τόνισε. «Η πελατειακή τακτική συνεχίζεται». Τέλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Μπασούκας ανέφερε ότι «είναι υποχρέωση της περιφερειακής αρχής να λειτουργεί δημοκρατικά. Δική μας δουλειά δεν είναι να γκρινιάζουμε αλλά να συνεισφέρουμε με δημιουργικό τρόπο».

Λίγη ώρα αργότερα, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης απάντησε από το μικρόφωνο του περφιερειακού συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back