Την προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Ιωαννίνων επικαλέστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης για να μη δώσει αναλυτικά στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις εργων, προμηθειών και υπηρεσιών αλλά και για τις αναθέσεις με προσφυγή στη διαδικασία του άρθρου 32 παρ. 2γ., κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Από την τοποθέτησή του, δεν έλειψε και η προσπάθεια του κ. Καχριμάνη να προσωποποιήσει την κριτική σε πολιτικό επίπεδο: «Μπορεί ο στόχος να είμαι εγώ, αλλά πλήττεται η εικόνα της Περιφέρειας Ηπείρου».
Διαβάστε: Υπό πίεση η περιφερειακή αρχή για τις απευθείας αναθέσεις (κι όχι μόνο)
Επικαλούμενος λοιπόν την εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα, ο περιφερειάρχης διαχώρισε την υπόθεση των αναθέσεων από αυτήν του ποταμού Λούρου, λέγοντας ότι στη δεύτερη περίπτωση είχε γίνει «προσφυγή από τρίτους» ενώ στην πρώτη περίπτωση υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας μετά από καταγγελίες επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Τον… διαχωρισμό αυτόν τον έκανε για να δικαιολογήσει την απόφασή του να μη γίνει αναλυτική συζήτηση για τις αναθέσεις.
Κατά τα άλλα, είπε ότι στην Εισαγγελία κατατέθηκαν όλα όσα στοιχεία ζητήθηκαν, ενώ υποστήριξε ότι όλες οι αποφάσεις βρίσκονται στη «Διαύγεια» -άρα, σύμφωνα με το σκεπτικό του, υπάρχει διαφάνεια- όπως και ότι όλα «γίνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία». «Όλα είναι στο φως, στη διάθεση του κάθε πολίτη και του κάθε δημοσιογράφου. Είδαμε εξάλλου αναλυτικούς υπολογισμούς και προϋπολογισμούς και άλλα» πρόσθεσε.
Έκανε αναφορά και στο αίτημα που κατέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών για να γίνει έλεγχος για τη νομιμότητα των αποφάσεων. Ωστόσο, δεν είπε αν το υπουργείο ανταποκρίθηκε στο αίτημά του…
Όσο για τον πολύ μεγάλο αριθμό αναθέσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου σε σύγκριση και με τις άλλες Περιφέρειες, ο κ. Καχριμάνης επικαλέστηκε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής –το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο και το γερασμένο οδικό δίκτυο-,τα καιρικά φαινόμενα και κάποια πρόσθετα αντικείμενα: όπως τη συντήρηση μνημείων.
Το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του το αφιέρωσε όμως στην απαρίθμηση έργων, προμηθειών και υπηρεσιών που έχουν γίνει με αναθέσεις. Για πολλή ώρα διάβαζε έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια κλείνοντας με την ατάκα: «Δεν έχει κλείσει ποτέ η πόρτα της Περιφέρειας. Ο καθένας έρχεται, λέει το πρόβλημά του, στέλνω υπαλλήλους να το δουν. Αν αυτό είναι έγκλημα…», προκαλώντας δύο ειδών αντιδράσεις.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον περιφερειακό σύμβουλο Σάββα Δημητριάδη («Κοινό των Ηπειρωτών») ο οποίος είπε ότι όλα όσα απαρίθμησε ο κ. Καχριμάνης αποτελούν «πάγιες ανάγκες». Η δεύτερη αντίδραση ήρθε από το κοινό, αποτελούμενο από κτηνοτρόφους (οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για την υπόθεση της διάνοιξης του δρόμου στον Γράμμο, που πρόκειται να συζητηθεί αργότερα), οι οποίοι χειροκρότησαν τον περιφερειάρχη συνοδεία εκφράσεων όπως «άξιος».
Ο κ. Δημητριάδης ήταν ο εισηγητής εκ μέρους του «Κοινού των Ηπειρωτών». Τον λόγο μετά τον πήρε ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Στέφανος Ζούμπας (στο πλαίσιο δεύτερης επερώτησης για τις αναθέσεις), ο οποίος έδωσε, με σαρκαστική διάθεση, «συγχαρητήρια σε ένα άτυπο πρωτάθλημα απευθείας αναθέσεων».
Στον νέο γύρο τοποθέτησής του ο κ. Καχριμάνης, απευθύνθηκε εμμέσως πλην και πάλι στο κοινό του, σε κτηνοτρόφους που βρίσκονταν στην αίθουσα όχι μόνο από την Ήπειρο αλλά και από τη Δυτική Μακεδονία. «Είμαι περήφανος γιατί δεν έχω καμία σχέση με τις άλλες Περιφέρειες. Κανείς δεν έχει ασχοληθεί με κτηνοτροφικούς δρόμους, με ομβροδεξαμενές…» είπε (και πάλι ακολούθησε χειροκρότημα).
Ο κ. Καχριμάνης, για άλλη μια φορά, επιχείρησε να κερδίσει τις πολιτικές εντυπώσεις και να λαϊκίσει. Το ζήτημα δεν ήταν ποτέ η αναγκαιότητα κάποιων έργων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτόν γίνονται. Χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες, χωρίς προγραμματισμό των έργων. Προφανώς, κάποιος-α μπορεί να πάει στο γραφείο του και να ζητήσει την επίλυση ενός προβλήματος. Πολλά έργα όμως καλύπτουν πάγιες ανάγκες, και για την κάλυψη των αναγκών αυτών δεν χρειάζεται να πάει κάποιος-α στο γραφείο του ή να πάει ένα αίτημα από έναν Δήμο, έναν σύλλογο ή ένα σωματείο…