Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«1% για την Τέχνη» μετά από 24 χρόνια;

Εικόνα του άρθρου «1% για την Τέχνη» μετά από 24 χρόνια;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/01/2021, 16:49
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εδώ και 24 χρόνια υπάρχει μια νομοθετική ρύθμιση που ορίζει ότι ένα ποσοστό 1% από τη συμβατική δαπάνη για την κατασκευή δημοσίων κτιρίων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου αυτών διατίθεται για τη δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών έργων στους δημόσιους αυτούς χώρους. Η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ!

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προετοιμάζει όμως σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με σκοπό την εφαρμογή του προγράμματος «1% για την Τέχνη» και την αισθητική ανανέωση αστικών περιοχών και δημόσιων χώρων, στο πλαίσιο και «της ενίσχυσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας επαγγελματιών του χώρου του πολιτισμού λόγω και των συνεπειών της πανδημίας Covid-19». Αυτό τουλάχιστον απάντησε η υπουργός Λίνα Μενδώνη στον βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος είχε θέσει επανειλημμένα το όλο ζήτημα.

Ο κ. Καλογιάννης αναφέρει ότι το πρόγραμμα «1% για την Τέχνη» θα θέσει τους καλλιτέχνες σε διαδικασία σχεδιασμού και θα εμπλουτίσει τα δημόσια κτίρια με έργα τέχνης.

«Στη διαδικασία εμπλέκονται όχι μόνον καλλιτέχνες αλλά και πολεοδόμοι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες τοπίου και άλλες ειδικότητες. Με αυτόν τον τρόπο η τέχνη συνδέεται στενά με τον σχεδιασμό των πόλεων και τον δημόσιο χώρο, οι καλλιτέχνες βοηθούνται να αναδείξουν το έργο τους, ιδιαίτερα στη σημερινή πολύ δύσκολη περίοδο που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του Covid-19 και, παράλληλα, ωφελούνται τα δημόσια κτίρια και οι πόλεις» επισημαίνει ο βουλευτής. Όπως προσθέτει, αντίστοιχα προγράμματα εφαρμόζονται σε πολλές χώρες, σε ευρωπαϊκό (Γαλλία, Κύπρος, κ.α.) και διεθνές επίπεδο (ΗΠΑ), εδώ και δεκαετίες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back