πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ζοζέπ Μπορέλ: Αφήστε την Ουκρανία να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας

Εικόνα του άρθρου Ζοζέπ Μπορέλ: Αφήστε την Ουκρανία να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2024, 19:44
ΚΟΣΜΟΣ

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης,Ζοζέπ Μπορέλ, αύξησε την Πέμπτη τις πιέσεις προς τους διεθνείς υποστηρικτές της Ουκρανίας να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που παρέχουν στη χώρα που μαστίζεται από τη σύγκρουση, ώστε να επιτραπεί στις ένοπλες δυνάμεις της να πλήξουν στόχους εντός της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ περιορίζουν τη χρήση των βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που παρέχουν στην Ουκρανία και ορισμένα μέλη της ΕΕ περιορίζουν επίσης τη χρήση των όπλων τους. Η Ουκρανία επιθυμεί απεγνωσμένα να στοχεύσει αεροδρόμια και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας που χρησιμοποιούνται για τη διοργάνωση επιθέσεων κατά των ενόπλων δυνάμεων και των αμάχων της.

«Πρέπει να άρουμε τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων κατά ρωσικών στρατιωτικών στόχων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών του μπλοκ συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο οπλισμός που παρέχουμε στην Ουκρανία πρέπει να έχει πλήρη χρήση και οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν, ώστε οι Ουκρανοί να μπορούν να στοχεύουν τα σημεία όπου η Ρωσία τους βομβαρδίζει. Διαφορετικά, τα όπλα είναι άχρηστα», δήλωσε ο Borrell στους δημοσιογράφους.

Μιλώντας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Μπορέλ καταδίκασε τις επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών.

Ο Κουλέμπα επέμεινε ότι η Ουκρανία θέλει να επιτεθεί μόνο σε «νόμιμους στρατιωτικούς στόχους» στο εσωτερικό της Ρωσίας.

«Εάν μας παρασχεθεί επαρκής ποσότητα πυραύλων, εάν μας επιτραπεί να χτυπήσουμε, θα μειώσουμε σημαντικά την ικανότητα της Ρωσίας να προκαλέσει ζημιές στις κρίσιμες υποδομές μας και θα βελτιώσουμε την κατάσταση των δυνάμεών μας στο έδαφος», είπε.

Εκπαίδευση στρατιωτών

Παράλληλα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εκπαιδεύσει περισσότερους Ουκρανούς στρατιώτες, αλλά όχι στην Ουκρανία».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ΕΕ έθεσε στόχο να εκπαιδεύσει φέτος περίπου 60.000 ουκρανούς στρατιώτες, αλλά παραμένει διχασμένη όσον αφορά το ενδεχόμενο να το κάνει στην Ουκρανία.

Το θέμα διχάζει τους «27». Χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Εσθονία ή η Σουηδία, τάσσονται υπέρ, όμως άλλες είναι πιο απρόθυμες, φοβούμενες κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Φωτογραφία. O Ζεζέπ Μπορέλ (αριστερά) και ο Ντμίτρο Κουλέμπα (δεξιά) την ώρα των δηλώσεων στους δημοσιογράφους/European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back