ΕΛΛΑΔΑ

Ζητούν προανακριτική για εξοπλιστικά επί θητείας Παπαντωνίου

Εικόνα του άρθρου Ζητούν προανακριτική για εξοπλιστικά επί θητείας Παπαντωνίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2017, 16:31
ΕΛΛΑΔΑ

Αίτημα για σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιάννου Παπαντωνίου για σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων που προωθήθηκαν κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατέθεσαν στη Βουλή οι Κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Όπως αναφέρεται στην πρόταση η οποία υπογράφεται τόσο από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, από 6 ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή φαίνεται να αποδίδονται στον Γιάννο Παπαντωνίου πράξεις απιστίας, από τις οποίες προήθλε πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά του ελληνικού Δημοσίου.

Τα αδικήματα σχετίζονται με την προμήθεια 170 αρμάτων μάχης Λέοπαρντ, 12 επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι, 6 φρεγατών τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ90.

Με βάση τον Κανονισμό της Βουλής η πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει εντός 15 ημερών να εγγραφεί σε ειδική ημερήσια διάταξη. Μετά τη συζήτησή της στην Ολομέλεια θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία και για να γίνει δεκτή η πρόταση θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφους.


«ΝΑΙ» ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε θετικά στην πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Όλα στο φως», τόνιζαν πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θετική είναι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πρόταση, όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ωστόσο, διέκρινε υστεροβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως δεν υποβάλλει αυτήν την πρόταση για να χυθεί άπλετο φως, αλλά ως αντιπερισπασμό προς την πολιτική πραγματικότητα. 

Με tweet, ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι το «Ποτάμι λέει ναι στην προανακριτική για τα εξοπλιστικά της περιόδου Παπαντωνίου. Η κοινωνία ζητάει απαντήσεις έστω και με καθυστέρηση».

«Ναι» στη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα, δηλώνει και το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, αναφέρεται ότι «η ΚΟ του ΚΚΕ θα ψηφίσει το αίτημα σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα και θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, με βάση και τα στοιχεία που υπάρχουν».

Τέλος θετικά ανταποκρίνεται και η Ένωση Κεντρώων στην πρόταση περί σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά, όπως ανέφεραν πηγές του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back