ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητούν νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς

Εικόνα του άρθρου Ζητούν νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2023, 21:31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι τις εκλογές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης, αφού πρώτα άνοιξε την πόρτα στους κάθε λογής Πάτσηδες να βγάλουν στο σφυρί ακόμα και πρώτες κατοικίες δανειοληπτών, συνεχίζει τα χυδαία ψέματα μέσω του εκπροσώπου του.

Για να τελειώνουν τα παραμύθια:

  1. Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας και για αυτό δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Η ΝΔ με τον πτωχευτικό που ψήφισε την ήρε για πρώτη φορά.
  2. Επί ΣΥΡΙΖΑ τα funds είχαν υποχρεωθεί σε στάδια ρύθμισης με το νόμο του 2015. Η ΝΔ επέλεξε να κάνει χρήση του νόμου του 2003 και όχι αυτόν του 2015, ώστε και τα funds να μπορούν να βγάζουν άμεσα στο σφυρί τα ακίνητα και να μην φορολογούνται».

Κλείνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στον πρωθυπουργό: «Τα πολλά λόγια είναι περιττά. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει σε ένα και μόνο ερώτημα: Θα φέρει ΠΝΠ για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και προστασία των δανειοληπτών ως τις εκλογές ή εξυπηρετεί τους Πάτσηδες;».


Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Τη ρύθμιση της οφειλής κάθε δανειολήπτη, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας, που βρίσκεται σε αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής, τη δυνατότητα αν αδυνατεί να καταβάλλει τη δόση του, να ρυθμίζεται, υπό προϋποθέσεις, με τη συνεισφορά του Δημοσίου καθώς και προστασία της αγροτικής είναι τα τρία σημεία που περιλαμβάνει η τροπολογία που κατέθεσε η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη προστασία των δανειοληπτών μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στα funds να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς.

Με τη τροπολογία αυτή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση, επαναδιατυπώνεται η προστασία της κατοικίας, όπως προέβλεπε ο Ν. 3869/2010.

Με την προτεινόμενη διάταξη, επίσης, προστατεύεται για τον αγρότη με αντίστοιχους όρους, όση έκταση αγρών είναι αναγκαία για να εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμά του και να καλύπτει τις βιοτικές του ανάγκες.

Επαναφέρεται , με την τροπολογία, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την κατοχύρωση του δικαιώματος του οφειλέτη στην αγορά του δανείου, η σημασία της οποίας έχει αναδειχθεί πλέον κατά τρόπο εμφαντικό, τόσο για την προστασία των οφειλετών όσο τελικά και της περιουσίας των ίδιων των τραπεζών.


Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας

Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ζητάει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ.

Σε επείγουσα επιστολή της προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που δημοσιοποίησε σήμερα η οργάνωση των καταναλωτών αναφέρει ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο μετά το διαφαινόμενο δικαστικό «ελευθέρας» στα funds.

Όπως σημειώνεται, απαιτείται άμεση νομοθετική παρέμβαση στα εξής σημεία:

  1. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να γνωστοποιείται στον δανειολήπτη-οφειλέτη της απαίτησης, το ύψος της αξίας της μεταβίβασης του δανείου του είτε πρωτογενώς είτε στη δευτερογενή αγορά. Με τον τρόπο αυτό και αφού ληφθεί υπόψη το περιθώριο κέρδους της αποκτώσας εταιρείας, ο οφειλέτης θα μπορεί να επικαλεστεί σε μία δικαστική εμπλοκή την τεράστια διαφορά της τιμής απόκτησης με την απαίτηση σε βάρος του από τον επισπεύδοντα, ώστε να διαπιστωθεί αν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
  2. Να υπάρξει άμεσα προστασία της πρώτης κατοικίας για την κατηγορία εκείνη των δανειοληπτών οι οποίοι, με εισοδηματικά και κοινωνικά/οικογενειακά κριτήρια, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή του δανείου τους, αφού ληφθεί υπόψη και η προγενέστερη συνέπειά τους είτε στην καταβολή των δόσεων είτε στην τήρηση των ενδεχόμενων ρυθμίσεων. Η προστασία αυτή, να παρέχεται με ειδική διάταξη, ανεξάρτητη του Ν.4738/2020 και της διαδικασίας του Μέρους Δεύτερου αυτού (Φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης), με τη μεσολάβηση ενός δικαστικού σχηματισμού και με την πλήρωση τυπικών προϋποθέσεων, στο πλαίσιο του «Νόμου Κατσέλη»
  3. Κατάργηση της παράλληλης δυνατότητας εφαρμογής από τους servicers των ν. 3956/2003 και 4354/2015, τουλάχιστον κατά το μέρος που αφορά την υποχρέωση για προηγούμενη διαπραγμάτευση με τον οφειλέτη προ της μεταβίβασης του δανείου, με το να είναι αυτή (διαπραγμάτευση) υποχρεωτική.
  4. Υποχρέωση για την εταιρεία διαχείρισης, υποβολής κατάλληλης και βιώσιμης πρότασης για τον δανειολήπτη, συνοδευόμενη από τη σχετική τεκμηρίωση και αφού λάβει υπόψη τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές του, έτσι ώστε να μην γίνεται προσχηματικά, μόνο και μόνο να τηρηθούν στοιχειωδώς τα στάδια της Διαδικασίας Επίλυσης Καθυστερήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών. Η τυχόν απόρριψη αντιπρότασης του δανειολήπτη να είναι αιτιολογημένη, ούτως ώστε να μπορεί να είναι και δικαστικώς ελέγξιμη.

«Η σημερινή χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη: η ραγδαία και βίαιη μεταβίβαση περιουσίας, η μεγαλύτερη που έχει επισυμβεί σε καιρό ειρήνης, πρέπει να ανακοπεί, ώστε να προστατευθεί πάση θυσία η κοινωνική συνοχή. Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα πρέπει να βρεθεί προ των ιστορικών ευθυνών του» καταλήγει η επιστολή.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back