ΗΠΕΙΡΟΣ

Ζητείται λύση για τη χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας

Εικόνα του άρθρου Ζητείται λύση για τη χερσαία ζώνη λιμένα Ηγουμενίτσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/05/2021, 01:44
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το ζήτημα της χερσαίας ζώνης του λιμένα της Ηγουμενίτσας απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και 20 χρόνια. Κι όλα αυτά τα χρόνια, ξεκάθαρη λύση δεν δόθηκε.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας επαναφέρει το τελευταίο διάστημα το όλο ζήτημα και διεκδικεί να «περάσουν» σε αυτόν τμήματα της χερσαίας ζώνης που δεν εξυπηρετούν τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Το ίδιο και ο Δήμος Φιλιατών. Οι συνθήκες που υπάρχουν πια, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ασαφές πλαίσιο. Κι αυτό επειδή η β’ φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ Α.Ε.) βρίσκεται προ των πυλών.

Χτες, οι τοπικοί φορείς της Ηγουμενίτσας πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη, για να συζητήσουν το θέμα, παρουσία των βουλευτών της Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα (ΝΔ) και Μάριου Κάτση (ΣΥΡΙΖΑ) και του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη. Στην τηλεδιάσκεψη αυτή δεν έλειψαν οι αιτιάσεις και η απόδοση ευθυνών για τα όσα δεν έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Από τα κεντρικά πρόσωπα της συζήτησης, πάντως, αν και δεν ήταν στη σύσκεψη, ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλιακωτάκης, ο οποίος έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές τις δεσμεύσεις του περί ανταπόκρισης στο αίτημα του Δήμου Ηγουμενίτσας (ο κ. Κάτσης άσκησε κριτική για τις δεσμεύσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί). Δεσμεύσεις που, από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιόγιακας υπενθύμισε, και που ο κ. Καχριμάνης ανανέωσε.

Ο περιφερειάρχης, στην ολιγόλεπτη παρουσία του, μετέφερε τη συνομιλία που είχε τηλεφωνικά με τον υπουργό, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «όσα τμήματα δεν έχουν σχέση με το λιμάνι, θα πάνε στον Δήμο. Τελεία και παύλα. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες». Η «τελεία και παύλα» ήταν και κυριολεκτική, καθώς ο κ. Καχριμάνης, μετά την παρέμβασή του αυτή, αποχώρησε γιατί έπρεπε να πάει, όπως είπε ο ίδιος, στην οδό Στ. Νιάρχου, όπου είχε πέσει μια κολόνα (η οποία και προκάλεσε τη χτεσινή διακοπή ρεύματος σε μεγάλο κομμάτι της πόλης των Ιωαννίνων). Τη στάση αυτή του κ. Καχριμάνη κατήγγειλε σήμερα με ανακοίνωσή της η παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» του Γ. Γόγολου. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «απαξιωτικό ύφος χιλίων καρδιναλίων» και για «προφάσεις» εκ μέρους του περιφερειάρχη όσον αφορά τον λόγο της αποχώρησής του.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, εκ μέρους του ΟΛΗΓ, ο διευθύνων σύμβουλος Θ. Πορφύρης ανέφερε ότι στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους υποψήφιους επενδυτές δεν περιλαμβάνονται όλα τα τμήματα της χερσαίας ζώνης. Ο κ. Γιόγιακας είχε αναφέρει νωρίτερα ότι δεν περιλαμβάνεται το τμήμα από το παλιό τελωνείο μέχρι το Μακρυγιάλι (με εξαίρεση ένα κομμάτι που προορίζεται για τη μαρίνα Ηγουμενίτσας).

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας διεκδικεί το τμήμα της χερσαίας ζώνης από το παλαιό τελωνείο έως και το Μακρυγιάλι (συμπεριλαμβανομένων και των γηπέδων τένις), τον χώρο του πάρκινγκ και του παλαιού τελωνείου, τον κεντρικό παραλιακό δρόμο (οδός Αγίων Αποστόλων) και τμήματα της χερσαίας ζώνης των παραλιακών μετώπων Πλαταριάς και Συβότων. 

Ο δήμαρχος Γ. Λώλος υπερασπίστηκε όσες ενέργειες έχει κάνει η δημοτική αρχή, και επεσήμανε ότι η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης είναι η συνθήκη αυτή που προκάλεσε «την επιτακτική ανάγκη» να ξεκαθαριστεί η κατάσταση η οποία θα απαιτήσει και αλλαγή της σύμβασης παραχώρησης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back