dodoni back
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Zagoriwood με «Μαγνητικά Πεδία»

Εικόνα του άρθρου Zagoriwood με «Μαγνητικά Πεδία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/07/2022, 18:13
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το φετινό Zagoriwood (8-24/7) στα Κάτω Πεδινά, διοργανώνει προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, με ελεύθερη είσοδο στην κεντρική πλατεία των Κάτω Πεδινών. Μεταξύ αυτών, θα είναι και τα πολυσυζητημένα (και βραβευμένα) «Μαγνητικά πεδία». 

Η 13η χρονιά του Zagoriwood (8-24/7) ξεκινά με την προβολή της ταινίας «Η Βασίλισσα της Κυψέλης» (2021) της πρωτοεμφανιζόμενης Μπλέρτα Μπασόλι, στις 9/7. Η υπόθεση τοποθετείται μερικά χρόνια μετά τον πόλεμο στον Κόσοβο, όταν σε ένα μικρό χωριό μια γυναίκα προσπαθεί να συντηρήσει την οικογένειά της ξεκινώντας τη δική της επιχείρηση. Η συντηρητική και πατριαρχική κοινότητα της περιοχής, όμως, αρχίζει να βάζει εμπόδια στις προθέσεις της.
Η ταινία απέσπασε τρεις διακρίσεις στο σημαντικό φεστιβάλ του Sundance (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, Σκηνοθεσίας, Κοινού) ενώ αποτέλεσε την επίσημη πρόταση του Κοσόβου για την κατηγορία καλύτερης διεθνούς ταινίας στα Όσκαρ.

Τη σκυτάλη παίρνουν στις 10/7 επιλεγμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από το 44ου Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας:
«Το Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδου
«Souls All Unaccompanied» του Γιώργου Τελτζίδη
«Apallou» του Νίκου Αυγουστίδη
«Από το Μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη

Στις 16/7, θα προβληθούν τα «Μαγνητικά Πεδία» (2021) του Γιώργου Γούση, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 20.000 εισιτήρια και πρόσφατα απέσπασαν 5 βραβεία Ίρις από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ανάμεσά τους εκείνο για την καλύτερη ταινία. Το φιλμ αφορά δύο αγνώστους, μια γυναίκα (Έλενα Τοπαλίδου) και έναν άντρα (Αντώνης Τσιοτσιόπουλος), οι οποίοι συναντιούνται στο φέρι για την Κεφαλονιά και ξεκινούν μια απρόοπτη περιπλάνηση στο νησί για να θάψουν ένα μεταλλικό κουτί.

Έπειτα, στις 17/7, παρουσιάζεται το παρθενικό διεθνές διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του Zagoriwood, με τίτλο Zagori Planet. Η ενότητα δίνει έμφαση σε φιλμ γυρισμένα στα Βαλκάνια που θίγουν περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα, τα οποία διεκδικούν το Σμαραγδένιο Γάιδαρο (βραβείο καλύτερης ταινίας) και το βραβείο κοινού. Οι πρώτοι διαγωνιζόμενοι τίτλοι είναι 8 συνολικά στον αριθμό, συγκεκριμένα, συγκεκριμένα οι:
«The Old Man and the Sea» (Εϊλούλ Γιαρκίν, Τουρκία)
«Snakelet» (Κριστίνα Στογιανόβσκι, Κρστε Γκοσποντινόβσκι & Ζάρκο Ιβάνοφ, Βόρεια Μακεδονία)
«The Cold» (Άνταρ Μπαράν Ντεγκέρ, Τουρκία)
«The Masked Avenger» (Λούνα Στρμότιτς, Κροατία)
«Life» (Νέναντ Τεοφίλοβιτς, Σερβία)
«The Healing Farm» (Φεϊζί Μπαράν, Τουρκία)
«Indigenius Loci» (Βίκυ Μαρκολέφα, Ελλάδα)
«Northern Wind Can Be Warm» (Αλεξέι Γκολόβκοβ, Μαυροβούνιο)

Ακολουθεί, στις 22/7, ένα πρόγραμμα επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από το διαρκώς ανερχόμενο φεστιβάλ Positively Different Film Festival, το οποίο επικεντρώνεται στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μία μέρα μετά, στις 23/7, τη σκυτάλη παίρνει το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Ενθύμιον» (2021) του Νίκου Ζιώγα, στο οποίο καταγράφονται ξεχασμένα ηπειρώτικα έθιμα της Λαμπρής που αναβιώνουν στο Γιρομέρι Θεσπρωτίας. Τέλος, η αυλαία του Zagoriwood πέφτει στις 24/7, παρουσιάζοντας όπως πάντα τις ταινίες που γύρισαν οι συμμετέχοντες του Εργαστηρίου 1 – Από την Ιδέα στην Ταινία.

Η προβολή των ταινιών «Η Βασίλισσα της Κυψέλης» και «Μαγνητικά Πεδία» γίνεται με την άδεια και την ευγενική παραχώρηση της εταιρίας διανομής Cinobo (www.cinobo.com).

Περισσότερες πληροφορίες στο www.zagoriwood.gr.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3