Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 23-07-2016, 00:17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To Ριζάρειο Ίδρυμα επιστρέφει με μια νέα έκθεση. Στις 30 Ιουλίου, στις 19:00, εγκαινιάζεται η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ζαγορισίων βίος» στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου.

«Το Ζαγόρι για να το καταλάβεις χρειάζεται ν' ανεβείς στις βουνοκορφές του, ν' αφήσεις το μάτι να πλανηθεί στην άπλα του ορίζοντα... Να περπατήσεις ύστερα στους βατούς δρόμους και να σκαρφαλώσεις σ' απόκρημνες πλαγιές, να γευτείς τις κρυφές χαρές της παρθένας φύσης... Να σεργιανίσεις στα έρημα καλντερίμια των χωριών του, με συντροφιά τις μνήμες των ανθρώπων, για να πιάσεις τον παλμό μιας εποχής που χάθηκε, χωρίς ελπίδα επιστροφής»: Με αυτά τα λόγια περιγράφει το Ζαγόρι ο Ι.Ν. Νικολαΐδης στο ομότιτλο Δοκίμιο Ανθρωπογεωγραφίας του και «αυτά τα λόγια ήταν η έμπνευση για το Πολυμελές Συμβούλιο του Ριζαρείου Ιδρυματος και τον αείμνηστο Άγγελο Κίτσο για το όραμα της συλλογής των φωτογραφιών της έκθεσης» όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Oι 120 φωτογραφίες που εκτίθενται παρουσιάζονται στις ενότητες: «Ύπαιθρος & οικισμοί», «Άνθρωποι & καθημερινή Ζωή», «Γάμοι & πανηγύρια», «Παραγωγή & οικονομία», «Σαρακατσάνικη κοινωνία», «Αποδημία & πλούτος από τα ξένα».

Το φωτογραφικό υλικό ανάγεται στην περίοδο 1860-1950 και προέρχεται κυρίως από τα οικογενειακά αρχεία ζαγορίσιων οικογενειών και φορέων της Αθήνας, των Ιωαννίνων και του Ζαγορίου. Την έκθεση θα συμπληρώσει η έκδοση ανάλογου λευκώματος.

Την οργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης έχει το Ριζάρειο ίδρυμα, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια και το συντονισμό ο Τάκης Αναγνωστόπουλος. Η έκθεση θα διαρκέσει έναν χρόνο, μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Ώρες λειτουργίας: 09:00-16.00, καθημερινά.200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso