Από το Μονοδένδρι στη Μόσχα

Εικόνα του άρθρου Από το Μονοδένδρι στη Μόσχα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2021, 10:53

Το 1764 και το 1769, γεννήθηκαν στο Μονοδένδρι δύο αδέρφια, οι Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης. Το 1772 πέθανε ο πατέρας τους, Ρίζος Μάνθος. Έμειναν ορφανοί από μικροί και πρώτα ο Μάνθος και αργότερα ο Γεώργιος, έφυγαν για την Οδησσό.

Ο Μάνθος ανέπτυξε οικονομική δραστηριότητα, έκανε περιουσία και εγκαταστάθηκε στη Μόσχα. Αργότερα, τον ακολούθησε ο Γεώργιος και δημιούργησαν μαζί τον εμπορικό οίκο Ραδιόνωφ, όπως ήταν το επώνυμό τους στη Ρωσία.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή:

Το 1814, ο Μάνθος Ριζάρης ήταν ένας από τους πρώτους μυημένους στη Φιλική Εταιρεία, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο. Ο «Πρόθυμος» όπως ήταν το συνθηματικό του όνομα, συνέβαλε χρηματικά πολλάκις και ανακηρύχτηκε «μέγας ευεργέτης» από την Εταιρεία, για την προσφορά του.

Το 1824 ο Μάνθος πέθανε. Ο αδερφός του, στη διαθήκη του, πρόβλεψε ποσά για τη δημιουργία της «Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρηδων Εκκλησιαστικήν Σχολήν».

Από το 1835 κιόλας, ξεκίνησε να λειτουργεί η Κοινή Σχολή των Ελληνικών Μαθημάτων στο Μονοδένδρι, στο πατρικό τους σπίτι. Ο Γεώργιος μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1837 και τρία χρόνια αργότερα, πέθανε.

Το 1844 ξεκίνησε να λειτουργεί η Ριζάρειος, με πρώτο διευθυντή τον Γεώργιο Γεννάδιο. Τα εγκαίνια έκανε στις 15 Μαΐου ο ίδιος ο Όθωνας.

Η περιουσία που κατέλειπαν τα δύο αδέρφια, είναι τεράστια και εκτείνεται από το Μονοδένδρι στα Γιάννενα και φτάνει μέχρι την Αθήνα. Το Ριζάρειο Ίδρυμα λειτουργεί μέχρι και σήμερα, όπως επίσης και οι διάφορες εγκαταστάσεις του κληροδοτήματος.

Ο Γεώργιος στη διαθήκη του, καταλήγει: «Η επιθυμία μου είναι να προκύψη ωφέλεια εις το Κοινόν από τους ιδρώτας του προσώπου εμού τε και του μακαρίτου αυταδέλφου μου. Πας όστις ήθελε τολμήσει να ζητήση την ανατροπήν των διατάξεών μου, έστω κατηραμένος, αυτός, και τα τέκνα του και όλη η γενιά του. Δεν θέλω, κατ` ουδένα τρόπον, να ωφεληθώσιν ολίγοι προς βλάβην των κοινωφελών διατάξεών μου».

Σήμερα στα Γιάννενα, ο δρόμος που φέρει το όνομά τους συνδέει τα Λακώμματα με την πλατεία Σαπουντζάκη, στα Πλατανάκια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back