ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζαγόρι-Unesco: Η δυσπιστία, μια ευκαιρία και μια έκκληση

Εικόνα του άρθρου Ζαγόρι-Unesco: Η δυσπιστία, μια ευκαιρία και μια έκκληση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/06/2024, 09:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tην ανησυχία τους και τη δυσπιστία τους απέναντι στις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας περί «πρώτης προτεραιότητας η προστασίας της αυθεντικότητας και του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του Ζαγορίου» κατά την εορταστική επισημοποίηση της εγγραφής του Ζαγορίου στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, καταθέτουν εννιά περιβαλλοντικές οργανώσεις σε κοινή τους ανακοίνωση.

Την ανακοίνωση υπογράφουν: «ΑΝΙΜΑ», Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Καλλιστώ, «Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA)», «Ροή, Σύλλογος Πολιτών υπέρ των ρεμάτων» και Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.

Γιατί δυσπιστούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις;

Όπως αναφέρουν, η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί ενώ καθυστερεί και η ολοκλήρωση των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων και του σχεδίου διαχείρισης της οποίας. Επισημαίνουν δε ότι ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης της περιοχής έχουν δημιουργηθεί «φαινόμενα εκμετάλλευσης, καταστροφών, ραγδαίας αλλοίωσης και υποβάθμισης, με γνώμονα το προσωπικό όφελος μιας μικρής μερίδας ατόμων».

«Έχουμε κατ’ επανάληψη εκθέσει δημόσια τη σκανδαλώδη, πρωτοφανούς διάρκειας, διατήρηση του καθεστώτος ανομίας, κυρίως από οικοδομικές δραστηριότητες και διανοίξεις οδών, σε αντίθεση με την προστατευτική νομοθεσία, στην αυστηρά προστατευόμενη Ζώνη Ια Προστασίας της Φύσης του Πυρήνα Βίκου, στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, δίπλα στο Μεγάλο Πάπιγκο. Οι παραβιάσεις αυτές, εκτός από την ανυπολόγιστη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον και στον μοναδικό παραδοσιακό οικισμό του Μεγάλου Πάπιγκου, που κοσμεί ως η κεντρική εικόνα της παρουσίασης του Ζαγορίου-Παγκόσμιο Μνημείο, σε έντυπη ή διαδικτυακή μορφή από τον διεθνή οργανισμό, ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου για περαιτέρω αλλοίωση του ευαίσθητου και πολύτιμου αυτού συνόλου» τονίζεται.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η συγκυρία της Unesco, αποτελεί μια ευκαιρία για αλλαγή πορείας «που θα συμπαρασύρει θετικά και άλλες χειμαζόμενες προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας». Θυμίζουν δε ότι οι υπεύθυνοι της Unesco δεν χάνουν ποτέ την ευκαιρία να τονίζουν ότι η αναγνώριση που προσφέρει η εγγραφή στα παγκόσμια μνημεία, γεννά αυξημένη πίεση και απαιτεί πρόσθετα μέτρα και προσοχή για τη διαφύλαξή τους.

Τέλος, οι οργανώνεις καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει για την άμεση εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου στο Ζαγόρι, και δη στο Πάπιγκο, και για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. «Είναι σημαντικό να δοθεί το μήνυμα ότι οφείλουν υπηρεσίες και πολίτες να τηρούν τους κανόνες και να μην ενεργούν σε βάρος του κοινού αγαθού του συνταγματικά προστατευόμενου περιβάλλοντος» καταλήγουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back