ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Ζαγόρι στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Εικόνα του άρθρου Το Ζαγόρι στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2023, 22:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εγγράφηκε το Ζαγόρι, στο πλαίσιο της 46ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Ριάντ.

«Για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό της χώρας μας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές εγγραφές αφορούσαν σε αγαθά της αρχαιότητας ή του Βυζαντίου» τονίζει σε δήλωση της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σημειώνεται ότι το γεωπάρκο Βίκου-Αώου έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Στη δική του ανακοίνωση, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ανταποδίδει τις ευχαριστίες στην κα Μενδώνη και αποδίδει εύσημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

«Ήταν αποτέλεσμα μιας πολύχρονης προσπάθειας, την οποία συνέδραμαν ουσιαστικά οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, παρέχοντας κάθε είδους υποστήριξη στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο Ζαγορίου» αναφέρει.

Επίσης, κάνει μια πλάγια αναφορά και στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, που υπήρξε το πιο σοβαρό, μέχρι στιγμής, εγχείρημα για ένταξη: 

«Για την Περιφέρεια Ηπείρου, ανοίγει ένα  επιπλέον νέο κεφάλαιο, που αφορά και την ένταξη του Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, στα μνημεία της UNESCO. Μια διαδικασία που θα επιταχυνθεί μετά την επικείμενη ολοκλήρωση του έργου της Περιφέρειας για την παράκαμψη του αρχαιολογικού χώρου – νέας εισόδου Πρέβεζας», αναφέρει.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back