Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζαγόρι προς UNESCO...

Εικόνα του άρθρου Ζαγόρι προς UNESCO...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2019, 00:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην πλατεία της Βίτσας Ζαγορίου, με τον μεγάλο πλάτανο, και με φόντο τη χαράδρα του Βίκου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε και την προσωπική του δέσμευση για το εγχείρημα «να γίνει το Ζαγόρι το πρώτο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας που θα μπει στον κατάλογο της UNESCO».

Ο κ. Μητσοτάκης κάθισε μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχοντας απέναντί τους κατοίκους του Ζαγορίου και τους επισήμους. Σε ένα καθαρά τηλεοπτικό στήσιμο (που «επέβαλε» και το προσωρινό ξήλωμα των ξύλινων προστατευτικών κάγκελων), η πολιτική ηγεσία της χώρας ανακοίνωσε την «αναγέννηση» μιας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει το 2014 επί υπουργίας Κώστα Τασούλα. Είχαν προηγηθεί βέβαια σχετική πρωτοβουλία από συλλόγους και κατοίκους της περιοχής και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαγορίου το 2012.

Ο πρωθυπουργός είπε με τον πιο σαφή τρόπο ότι «αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί». «Ίσως το καταφέρουμε για το 2021, ένα έτος που έχει σημασία για την Ελλάδα» τόνισε, προσδίδοντας στο εγχείρημα και μια εθνική διάσταση λόγω του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21.

Για το όλο εγχείρημα απαιτείται μια μελέτη. Ο κ. Τασούλας ήταν αυτός που ανέλαβε να ανακοινώσει ότι βρέθηκε χορηγός. Τη χορηγία της μελέτης θα κάνει ο επιχειρηματίας Νίκος Χήτος της εταιρίας εμφιαλωμένου νερού «Ζαγόρι», «μια μορφή ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα)» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Βουλής άφησε παράλληλα αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που διέκοψε την όλη προσπάθεια. «Είμαστε εδώ για να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε το 2014» είπε.

Τον λόγο πήρε και η υπουργός Λίνα Μενδώνη, η οποία ανέφερε ότι στον κατάλογο της UNESCO δεν υπάρχουν πολλά πολιτιστικά τοπία, όπως και ότι το Ζαγόρι αποτελεί την πρώτη επιλογή για αντικειμενικούς λόγους. Πρόσθεσε δε ότι ο κατάλογος της UNESCO προσδίδει αξία σε μια περιοχή, ένα ειδικό όνομα, που μπορεί να συνδράμει στη διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης του στο Ζαγόρι, καταθέτοντας και τα προσωπικά του βιώματα. Όπως είπε, για πρώτη φορά διέσχισε τη χαράδρα του Βίκου όταν ήταν 14 χρονών σε μια εκδρομή της ΧΑΝΘ, ενώ επισκέπτεται την περιοχή συχνά με την οικογένειά του.


Στην τοποθέτησή του, μίλησε για «μια ανάπτυξη που προστατεύει το περιβάλλον, που θα τη συνδέει με τον αγροδιατροφικό τομέα και τον ποιοτικό τουρισμό», ενώ είπε ότι θα γίνουν εξειδικευμένες παρεμβάσεις για να μείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους. «Πάνω από όλα πρέπει να προστατεύσουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον» επέμεινε και αναφέρθηκε εκ νέου στην πρωινή του επίσκεψη στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, δίνοντας τα εύσημά του στον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη. Όπως είπε, η μονάδα αυτή εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ την ίδια μέρα που εγκρίθηκε και η μονάδα στην Κέρκυρα. «Κάντε τη σύγκριση μόνοι σας, ανάμεσα στην κατάσταση στη Ήπειρο σε σχέση με το χάος που επικρατεί στην Κέρκυρα» είπε, αφήνοντας αιχμές εκ νέου κατά των περιφερειαρχών που συνδέονταν με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τον κ. Μητσοτάκη στη Βίτσα Ζαγορίου καλωσόρισαν ο δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος (ο οποίος υπενθύμισε και τα περί σύνδεσης της Εγνατίας οδού με το Ζαγόρι) και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις λέγοντας ότι «μέχρι στιγμής στην UNESCO έχουμε μόνο το γεωπάρκο Βίκου-Αώου».

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βίτσα έκλεισε με συζήτηση με τους κατοίκους, οι οποίοι κατέθεσαν τις ερωτήσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back