tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Ζαγόρι, η Unesco και ένα «παραγκωνισμένο χωριό»

Εικόνα του άρθρου Το Ζαγόρι, η Unesco και ένα «παραγκωνισμένο χωριό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2024, 22:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Ζαγόρι παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γιορτάσει αύριο στη Βίτσα την ένταξη της περιοχής ως πολιτιστικού τοπίου στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, με αφορμή την απόδοση του σήματος.

Η γιορτή αυτή σημαίνει όμως και κάτι άλλο: Ότι για να παραμείνει το Ζαγόρι υπό την αιγίδα της Unesco, οι φορείς πρέπει να δουλέψουν σοβαρά και κυρίως να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει πολιτιστικό τοπίο και πώς μπορούν να το προστατεύσουν όντως.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έχει δηλώσει στο παρελθόν: «Δεν είμαστε μόνο για πανηγυρισμούς. Είμαστε και για τη δουλειά, η οποία θέλει συνέπεια και εμείς θα την κάνουμε», ενώ ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος έχει πει, από την πλευρά του: «Από δω και πέρα έχουμε υποχρεώσεις».

Τις δηλώσεις αυτές των δύο πολιτικών προσώπων έρχεται να υπενθυμίσει με ανακοίνωσή της μια ομάδα κατοίκων από το Δίλοφο, από ένα χωριό που έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ομάδα αυτή επισημαίνει ελλείψεις και προβλήματα που υπάρχουν σε ένα χωριό του Ζαγορίου, όπως είναι το Δίλοφο.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, τα λιθόστρωτα παραδοσιακά καλντερίμια είναι κατεστραμμένα, η είσοδος του χωριού είναι απεριποίητη, οι κάδοι απορριμμάτων είναι ασυντήρητοι, ο δημοτικός φωτισμός παρουσιάζει βλάβες, απουσιάζει το τουριστικό ενημερωτικό υλικό και διάφορα σημεία από όπου διέρχονται επισκέπτες και περιπατητές (π.χ. στην πέτρινα παραδοσιακή βρύση ή στα εξωκλήσια), δεν συντηρούνται.

Η ομάδα των κατοίκων θέτει στο επίκεντρο το μεσοχώρι, το οποίο δεν παρουσιάζει και την καλύτερη εικόνα. Από το 2021 βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν τελειώνουν οι εργασίες στο μεγάλο κτίριο της Αναγνωστοπούλειου Σχολής. Στην ανακοίνωση σημειώνεται δε ότι το έργο αυτό που έχει μείνει μισό, έχει «χαλάσει» το φυσικό τοπίο «και το παραδοσιακό πλακόστρωτο της πλατείας του Διλόφου μετατρέποντας σοκάκι και πλατεία σε εργοτάξιο με φερτά υλικά». Παράλληλα, τίθενται το ζήτημα της αναγκαιότητας φυτοπροστασίας του αυστηρά κλαδεμένου πλατάνου και το ζήτημα της μη λειτουργίας του δημοτικού καφενείου.

Τέλος, η ομάδα κατοίκων ανοίγει και το θέμα της πυροπροστασίας του χωριού. «Το Δίλοφο δεν πρέπει να είναι ένα παραγκωνισμένο χωριό. Οι κάτοικοι και οι διεκδικήσεις του Διλόφου δεν σταματούν στους αριθμούς των ‘απογραφών’» καταλήγει η ανακοίνωση.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3