ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το υπουργείο Οικονομικών για τους φορολογικούς ελέγχους

Εικόνα του άρθρου Το υπουργείο Οικονομικών για τους φορολογικούς ελέγχους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2018, 23:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν τετραπλάσιους φορολογικούς ελέγχους έχει ολοκληρώσει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Χρήστου Μαντά.

Ωστόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην οποία διαβιβάστηκε η ερώτηση, αποφεύγει να δώσει ακριβή αριθμό τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση, επειδή είναι σε εξέλιξη η  επεξεργασία των στοιχείων και η διαδικασία ταυτοποίησης των φυσικών και νομικών προσώπων και η μοναδικοποίηση των αναφερόμενων λογαριασμών, η οποιαδήποτε αναφορά σε συνολικά υπόλοιπα καταθέσεων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, θεωρείται επισφαλής.

Η ερώτηση είχε γίνει με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανακοίνωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου της λειτουργίας του νέου συστήματος ηλεκτρονικής διασταύρωσης τραπεζικών καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων και ζητούσε διευκρινίσεις για περίπου 100.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών που είχε εγκαινιαστεί πριν λίγους μήνες.

Εκείνο που επισημαίνει η ΑΑΔΕ είναι ότι χάρη στο Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, το ΚΕΦΟΜΕΠ ολοκλήρωσε 953 υποθέσεις το 2017, έναντι 252 του έτους 2016.

Όπως σημειώνει, για τον προσδιορισμό της συνολικής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα εισοδήματα κατ’ έτος, ώστε να εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης κατ’ έτος, δημιουργήθηκε το Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας το οποίο χρησιμοποιείται ήδη και από τις εποπτευόμενες περιφερειακές δομές.

Η εφαρμογή τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία στις 2/5/2017 σε όλες τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ επιταχύνοντας τον απαιτούμενο ελεγκτικό χρόνο ολοκλήρωσης για τα φυσικά πρόσωπα. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back