Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υποψηφιότητα «απέναντι» στη συνένωση πανεπιστημιου-ΤΕΙ

Εικόνα του άρθρου Υποψηφιότητα «απέναντι» στη συνένωση πανεπιστημιου-ΤΕΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2018, 17:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο τρίτος καθηγητής που ανακοινώνει υποψηφιότητα για τις πρυτανικές εκλογές της 6ης Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι ο Γιώργος Θυφρονίτης. Ο καθηγητής Ανοσολογίας του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, ξεκαθάρισε ότι η υποψηφιότητά του έχει αφορμή κυρίως τη συγχώνευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-ΤΕΙ Ηπείρου, με την οποία είναι αντίθετος. «Στις εκλογές αυτές δεν εκλέγεται απλώς η διοίκηση. 

Το πανεπιστήμιο θα δηλώσει αν αποδέχεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων των 27 τμημάτων, ένα γίγαντα με πήλινα πόδια» δήλωσε ο κ. Θυφρονίτης, γινόμενος έτσι ο πρώτος υποψήφιος που δηλώνει πλήρως αντίθετος με την επικείμενη εξέλιξη.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι η υποψηφιότητά του εκπροσωπεί την άποψη ότι «η συνένωση δεν πρέπει να υλοποιηθεί και το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί». Στην ερώτηση, αν τελικά εκλεγεί πρύτανης και βρεθεί με ένα ψηφισμένο νόμο και ένα «μεγάλο πανεπιστήμιο», τόνισε ότι πρώτη του κίνηση θα είναι να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και τους τομεακούς υπευθύνους των κομμάτων και να κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες αποτροπής της συνένωσης.

Εξήγησε πάντως ότι δεν πρόκειται να «υπονομεύσει το νόμο», αλλά και ότι ο «ενιαίος χώρος ανώτατης εκπαίδευσης» είναι θεμιτός και τον στηρίζει, αλλά υπό την εξής έννοια-σχήμα: «Οι τρεις συνιστώσες της ανώτατης παιδείας και έρευνας, ήτοι τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα να συνεργαστούν στη βάση της αυτοτέλειας, της συμπληρωματικότητας και της συνέργειας ώστε να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για όλες τις συνιστώσες και τελικά για την Περιφέρεια Ηπείρου και τη χώρα».

Αυτά, όχι πάντως με κάποιου είδους «μετάβαση» στο νέο καθεστώς ή «συναινετική-καλοπροαίρετη» στάση, απέναντι στο νόμο. Ο κ. Θυφρονίτης άφησε αιχμές και για συνυποψηφίους του, λέγοντας ότι ακόμα και άνθρωποι που σύνταξαν ή συνεργάστηκαν στη σύνταξη του σχεδίου «αρνούνται την πατρότητά του» και πρόσθεσε μια σειρά επιχειρήματα για να κάνει πιο έντονη τη διαφωνία του. Συμπυκνώνοντάς τα, είπε ότι «σταδιακά, αλλά όχι στο μακρινό μέλλον, μια τέτοια πορεία θα οδηγήσει το Πανεπιστήμιο σε ένα εσωστρεφές ίδρυμα, περιφερειακού χαρακτήρα και βεληνεκούς, που θα αδυνατεί να παραγάγει γνώση και θα αρκείται στη μετάδοσή της, ένα οιονεί ίδρυμα στον τύπο του city college».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις αντιδράσεις που υπήρξαν «από τη βάση», οι οποίες ήταν όντως περισσότερες από τις εκπεφρασμένες τουλάχιστον, συμφωνίες, καθώς και σε μερικά ζητήματα όπως για παράδειγμα η «αποπύκνωση» ήδη υπαρχόντων τμημάτων, από διδάσκοντες και υποδομές.

Ο κ. Θυφρονίτης κατέθεσε και επιμέρους προτάσεις, πέρα από το βασικό περιεχόμενο της υποψηφιότητάς του. Είπε δηλαδή ότι «η κατανομή των κονδυλίων έρευνας στα τμήματα και ιδιαίτερα των ιδρυματικών προγραμμάτων θα γίνεται με πλήρη διαφάνεια», αλλά και ότι χρειάζεται σαφές θεσμικό πλαίσιο που να καλύπτει τη λειτουργία του: 

«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτελεί ένα μεγάλο δημόσιο οργανισμό που οφείλει να λειτουργεί στο πλαίσιο της νομιμότητας,  με βάση τις αρχές της χρηστής διοίκησης, εφαρμόζοντας τις σύγχρονες αντιλήψεις οργάνωσης και διοίκησης και αξιοποιώντας το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. Σήμερα το Πανεπιστήμιο λειτουργεί με ασαφές  θεσμικό πλαίσιο, χωρίς Οργανισμό και Εσωτερικό Κανονισμό, ενώ η διαχείριση και η αξιοποίηση του προσωπικού γίνεται κατά το δοκούν».

Τέλος, περιέγραψε το στόχο του ως εξής: «η πρυτανεία να εποπτεύει τη διοίκηση και όχι να παρεμβαίνει άμεσα και καθημερινά στο διοικητικό έργο. Το διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος αποτελείται από έμπειρους και ικανούς συναδέλφους, η συμβολή των οποίων είναι κομβική για την πρόοδο του ιδρύματος».




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3