Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα άρθρα του νομοσχεδίου απορρόφησης του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι η «εξίσωση» των φοιτητών του ΤΕΙ.
Συνολικά μάλιστα, τα σχόλια επί του άρθρου 5 είναι πάνω από τα μισά της συνολικής διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί.
Φοιτητές-φοιτήτριες που είναι ήδη γραμμένοι στα τμήματα του ΤΕΙ μέχρι 1η Οκτωβρίου του 2018, καθώς και όσοι-ες γραφτούν το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, συνεχίζουν κανονικά τη φοίτησή τους στο πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΙ στο οποίο εγγράφηκαν και παίρνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών. Μάλιστα, ο νόμος αναφέρει ότι «για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών και την πρακτική άσκηση των φοιτητών, αρμόδια είναι τα μέλη Δ.Ε.Π. που προέρχονται από τα αντίστοιχα Τμήματα Τ.Ε.Ι.», ενώ προβλέπει ότι αρμοδιότητες μπορούν να ανατίθενται και σε άλλα μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος.
Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου επανέλαβε από τα Γιάννενα ότι οι φοιτητές και φοιτήτριες στα τμήματα που συγχωνεύονται θα λαμβάνουν τον τίτλο σπουδών του ΤΕΙ εισαγωγής τους και κατόπιν, θα κάνουν μια «εξομοίωση» συμπληρώνοντας μαθήματα του νέου οδηγού σπουδών.
Τα σχόλια πάντως είναι ποικίλα και κυρίως επιθετικά. Παρατηρούνται ακόμα και σχόλια «κοινωνικού αυτοματισμού» από φοιτητές ή και γονείς φοιτητών του ΑΕΙ που θεωρούν ότι υποβαθμίζεται η «επένδυσή» τους στο πανεπιστήμιο με την «ανωτατοποίηση» του ΤΕΙ. Τα περισσότερα όμως είναι σχόλια φοιτητών-τριών του ΤΕΙ που σημειώνουν ότι ενώ το ίδρυμα στο οποίο φοιτούν καταργείται και μπαίνει στο πανεπιστήμιο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα πτυχία τους.
Συγκεκριμένα, στα περισσότερα σχόλια επικαλούνται το σχετικό άρθρο στην πρώτη συγχώνευση που έγινε, με τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Εκεί δόθηκε η δυνατότητα στους φοιτητές και φοιτήτριες να διαλέξουν αν θα αποφοιτήσουν από τα τμήματα του ΤΕΙ ή από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Εκεί ωστόσο, η συνένωση αφορούσε δύο ΤΕΙ και η συγκατάβαση των εμπλεκομένων ήταν πιο εύκολη. Στην περίπτωση των Ιωαννίνων, αφενός δεν υπάρχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, αφετέρου όντως, τα προγράμματα σπουδών διαφέρουν αρκετά. Το κακό είναι πάντως ότι αυτοί που θα «πληρώσουν» τη μεταβατική περίοδο, είναι οι φοιτητές…