Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το υπόλειμμα, μια απευθείας ανάθεση από Αλ. Καχριμάνη και το Αστικό ΚΤΕΛ

Εικόνα του άρθρου Το υπόλειμμα, μια απευθείας ανάθεση από Αλ. Καχριμάνη και το Αστικό ΚΤΕΛ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/11/2021, 17:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Αστικό ΚΤΕΛ Α.Ε. μπαίνει και επίσημα στον χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων με τη συνδρομή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, ενός περιφερειάρχη που επιμένει να μην αποχωρεί από τη διαχείριση των απορριμμάτων και να μην αφήνει την αρμοδιότητα αυτή εκεί που ανήκει: στους Δήμους και στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).

Η επιστροφή της Περιφέρειας Ηπείρου, μετά από ένα διάλειμμα 15 μηνών, στο κομμάτι της μεταφοράς του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, γίνεται επειδή, όπως υποστηρίζει η περιφερειακή αρχή, «εξαντλήθηκαν τα περιθώρια εξεύρεσης συναινετικής λύσης» με τον ΦοΔΣΑ. Και βέβαια επαναλαμβάνονται τα γνωστά περί «δικαιώματος και υποχρέωσης που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου από τη σχετική σύμβαση η οποία είναι σε ισχύ (σ.σ. σύμβαση με τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης)».

Από σήμερα λοιπόν, όπως ανακοίνωσε και η ίδια, «ανέλαβε από σήμερα το έργο της μεταφοράς του υπολείμματος από τη Μονάδα», με τον κ. Καχριμάνη να υπογράφει την απευθείας ανάθεσης της υπηρεσίας στη θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ, «Μεταφορική Μ.Ι.Κ.Ε.». Την ίδια θυγατρική εταιρία που με υπόμνημά της στον Τύπο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας διαμαρτυρόταν για τον διαγωνισμό της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και της μεταφοράς του υπολείμματος από τον ΦοΔΣΑ, θέτοντας ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Βάσει του υπομνήματος αυτού, ο διαγωνισμός του ΦοΔΣΑ οδηγήθηκε σε ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η απευθείας ανάθεση εκ μέρους του περιφερειάρχη αφορά υπηρεσία με προϋπολογισμό 20.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ –μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν αυτή η απόφαση περί απευθείας ανάθεση έχει περάσει από την Οικονομική Επιτροπή, όπως πρέπει.

Στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου εστιάζει στη συμφέρουσα προσφορά που πέτυχε σε σχέση με τον ΦοΔΣΑ. Μάλιστα αναφέρει ότι η προσφορά αυτή είναι πιο συμφέρουσα όχι μόνο από τις απευθείας αναθέσεις αλλά ακόμα και από τον δημόσιο διαγωνισμό που είχε κάνει ο ΦοΔΣΑ. «Συγκεκριμένα η τιμή από την Περιφέρεια διαμορφώθηκε σε 0,158 ευρώ ανά τονοχιλιόμετρο (ποσοστό έκπτωσης πάνω από 30%), έναντι τιμής 0,225€ έως 0,235€ ανά τονοχιλιόμετρο των μέχρι σήμερα  συμβάσεων του ΦοΔΣΑ (ποσοστό έκπτωσης 0,04%)» τονίζει.

Βέβαια, η περιφερειακή αρχή δεν ξεκαθαρίζει σε ποια μελέτη στηρίχτηκε για να κοστολογήσει την όλη υπηρεσία, αλλά ούτε και το διάστημα που αφορά η εν λόγω υπηρεσία-απευθείας ανάθεση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση του ΦοΔΣΑ, ο οποίος δεν έχει πια και πολλά περιθώρια για πολιτικούς ελιγμούς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back