ΕΛΛΑΔΑ

Υποκλοπές: Όχι στις αγωγές εκφοβισμού κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων

Εικόνα του άρθρου Υποκλοπές: Όχι στις αγωγές εκφοβισμού κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2024, 16:47
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Τύπος Ιωαννίνων typos-i.gr συνυπογράφει με άλλα συνεργατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από όλη τη χώρα, το κείμενο καταγγελίας των SLAPP’s εις βάρος των ΜΜΕ και δημοσιογράφων που αποκάλυψαν την υπόθεση των υποκλοπών, των αγωγών εκφοβισμού δηλαδή που έχει καταθέσει ο πρώην γ.γ. του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, κατά των Reporters United και των συναδέλφων Θοδωρή Χονδρόγιαννου, Νικόλα Λεοντόπουλου και Θανάση Κουκάκη, καθώς και στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Το κείμενο έχει ως εξής:

Ως συνεργατικά ΜΜΕ και Οργανισμοί, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, αδιαπραγμάτευτα.

Συμπαραστεκόμαστε στο Reporters United, τον Θοδωρή Χονδρόγιαννο, τον Νικόλα Λεοντόπουλο και τον Θανάση Κουκάκη, και την Εφημερίδα των Συντακτών απέναντι στην αβάσιμη, καταχρηστική αγωγή Slapp (Στρατηγικές αγωγές ενάντια στη δημόσια συμμετοχή) που έχει ασκήσει σε βάρος τους ο πρώην Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ειδικότερα, μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς και την επιβεβαίωση της παρακολούθησης του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), ο Γρηγόρης Δημητριάδης υπέβαλε στις 5 Αυγούστου την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τους χειρισμούς της Υπηρεσίας. Την ίδια μέρα παραιτήθηκε και ο Παναγιώτης Κοντολέων από το αξίωμα του διοικητή της ΕΥΠ.

Την ημέρα της παραίτησής του ο κ. Δημητριάδης κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Reporters United, της ΕφΣυν και των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Θανάση Κουκάκη, στρεφόμενος κατά των αποκαλύψεων της δημοσιογραφικής έρευνας και απαιτώντας από όλους τους εναγομένους ένα ποσό που συνολικά ξεπερνά το μισό εκατ. ευρώ (150.000 ευρώ από το Reporters United, 250.000 ευρώ από την ΕφΣυν και 150.000 ευρώ από τον Θανάση Κουκάκη).

Καλούμε τον ενάγοντα να αποσύρει επειγόντως την αγωγή SLAPP, (δηλαδή νομική ενέργεια με σκοπό τη φίμωση της δημοσιογραφίας) πριν από την επικείμενη εκδίκαση και τους πολίτες να επαγρυπνούν καθώς απειλείται καθημερινά η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της έκφρασης.

  • Alterthess.gr
  • Τypos-i.gr (Τύπος Ιωαννίνων)
  • MIIR (Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας)
  • OmniaTV (omniatv.com)
  • Στο Νησί (Stonisi.gr, Kοιν.ΣΕΠ «Ενημέρωση»)
  • Thebinary.org (ΑΜΚΕ ΔΕΚΑ για τα ψηφιακά δικαιώματα)
  • The Manifold (Themanifoldfiles.org)
  • The Press Project (thepressproject.gr)
  • Solomon (wearesolomon.com)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back