ΕΛΛΑΔΑ

Υποκλοπές: Ένταση και αποχωρήσεις από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Εικόνα του άρθρου Υποκλοπές: Ένταση και αποχωρήσεις από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/01/2023, 15:50
ΕΛΛΑΔΑ

Την αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκάλεσε η άρνηση του προέδρου Θανάση Μπούρα να καλέσει τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο, μετά την επιστολή του, όπου ζητά να καταθέσει στα μέλη της, σχετικά με το θέμα των παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών.

Το θέμα άνοιξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, καλώντας τον πρόεδρο της Επιτροπής να ενημερώσει την Επιτροπή για την επιστολή του κ. Ράμμου και αν σκοπεύει να τον καλέσει γα να δώσει διευκρινήσεις «στο μείζον για τη δημοκρατία θέμα των υποκλοπών».

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε «πρωτοφανές και εκτός συνταγματικών ορίων το αίτημα του κ. Ράμμου να αυτοπροσκληθεί στην Επιτροπή και να καθορίζει και τον τρόπο λειτουργίας της», και πρόσθεσε ότι προσπαθεί να κάνει πολιτική και να πολιτικοποιήσει μια Ανεξάρτητη Αρχή.

«Το θέμα είναι τεχνικό και όχι πολιτικό, δεν πολιτικοποιεί το ζήτημα ο κ. Ράμμος που θέλει να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής και πρέπει να κληθεί» υποστήριξε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.

«Ο ρόλος μας είναι και ελεγκτικός και έπρεπε εμείς να το ζητήσουμε και όχι να το ζητά ο κ. Ράμμος και εμείς να αρνούμαστε», ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

«Επιβάλλεται να έρθει ο κ. Ράμμος. Και δικαίωμα και υποχρέωση έχει να το ζητά» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

«Οφείλει η Επιτροπή να κάνει δεκτό το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ. Ορθά απευθύνεται στο θεσμικό αυτό όργανο», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.


Η… απάντηση

Απαντώντας ο κ. Μπούρας (φωτογραφία) διευκρίνισε καταρχήν ότι την επιστολή παρέλαβε στις 17 Ιανουαρίου αργά το βράδυ ενώ αμφισβήτησε το δικαίωμα του κ. Ράμμου να καθορίζει ο ίδιος το απόρρητο ή όχι της Επιτροπής Θεσμών.

Παράλληλα σημείωσε ότι το αίτημα για να γίνει δεκτό πρέπει να είναι συγκεκριμένο και να αναφέρεται σε συγκεκριμένα θέματα από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, προσέθεσε δε ότι από εκεί και πέρα θα υπάρξουν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται.


Οι αποχωρήσεις

Οι βουλευτές το ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν στο να ξεκαθαριστεί το θέμα κλήτευσης του κ. Ράμμου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο του κ. Μπούρα και των βουλευτών της ΝΔ όσο και του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντηχάκη που έκαναν λόγο για προσχηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

«Οφείλει η Επιτροπή να υπερασπιστεί το έργο της», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε ένα ακόμα βήμα στη συνεχή προσπάθεια συσκότισης του σκανδάλου των υποκλοπών. Η αποστολή της Επιτροπής Θεσμών είναι η διερεύνηση των θεσμικών παρεκτροπών και επειδή δεν το κάνετε, εμείς αποχωρούμε σαν ελάχιστο βήμα σεβασμού στις δημοκρατικές λειτουργίες», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, δίνοντας το σήμα της αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την συνεδρίαση.

«Είναι προσχηματικό αυτό που κάνετε γιατί δεν θέλετε να συνεχίσει η συζήτηση στο επόμενο θέμα που είναι το αίτημα του ΚΚΕ το οποίο και εσείς συνυπογράψατε για την υπόθεση τηλεφωνικών παρακολουθήσεων των κεντρικών γραφείων του κόμματος», σχολίασε ο κ. Μπούρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Συντηχάκης έκανε λόγο για «θλιβερό σόου του ΣΥΡΙΖΑ» και προσέθεσε ότι «με τη στάση του δείχνει στη πράξη ότι τα όσα έλεγε ήταν προσχηματικά και δεν είχε καμία πρόθεση η υπόθεση του ΚΚΕ να διαλευκανθεί και να φτάσει στο τέλος».

Ο κ. Καστανίδης καταλόγισε «αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της έδρας του ΚΚΕ», τονίζοντας ότι «όφειλε να παραμείνει στην αίθουσα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back