ΕΛΛΑΔΑ

Υπογραφή συμφωνιών για ενέργεια, υποδομές και φράγματα

Εικόνα του άρθρου Υπογραφή συμφωνιών για ενέργεια, υποδομές και φράγματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/08/2016, 21:18
ΕΛΛΑΔΑ


Δυνατότητα ενός νέου σημαντικού ξεκινήματος σε μία πολύ στενή εποικοδομητική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία χαρακτήρισε τη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Ο Έλληνας  πρωθυπουργός και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ σημείωσαν τον ρόλο των δύο κρατών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο ευρύτερα αποσταθεροποίησης της γειτονιάς και τόνισαν τη συμφωνία τους στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση αυτού του ρόλου, αλλά και για την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης της περιοχής, και της ευημερίας των λαών τους.

«Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με μια ευέλικτη πολιτική προς όφελος των δυο κρατών», είπε ο κ. Μπορίσοφ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών και των δύο κυβερνήσεων, χαρακτηρίζονται από προσωπική σχέση και κατανόηση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τη Βουλγαρία που έμεινε στο πλευρό της Ελλάδας και στην προσφυγική και την οικονομική κρίση, και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Μπόικο Μπορίσοφ να επισκεφτεί την Αθήνα, τη Θεσσαλόνικη, την Αλεξανδρούπολη, ώστε να διαπιστώσουν βήμα-βήμα την πρόοδο των πρωτοβουλιών τους. Είπε ακόμη ότι θα βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία.


ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΑΝ

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που ήδη εξειδικεύεται, οι δύο κυβερνητικές αντιπροσωπείες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών: Κοινή Διακήρυξη της Τρίτης Συνόδου ΑΣΣ Ελλάδας-Βουλγαρίας, Κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία, Εκτελεστικό Πρόγραμμα μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2016-2018 (Παιδεία-Επιστήμη- Πολιτισμός), Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016-2018.

Οι δύο πρωθυπουργοί επικέντρωσαν στη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενεργειακή συνεργασία αναδεικνύεται πλέον ως το κομβικό πεδίο των σχέσεων μας, για να σημειώσει πως η κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου IGB ως τμήματος του κάθετου διαδρόμου αποτελεί έργο προτεραιότητας που θα ενισχύσει τη θέση των δύο χωρών στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη.


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ

Ενδεικτικό της εξειδίκευσης των συμφωνιών και της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και της σημασίας που αποδίδεται σε συγκεκριμένους τομείς, είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν Τσίπρας-Μπορίσοφ, εκλήθησαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο Βούλγαρος ομόλογός του, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικότερα ζητήματα και να υπάρξει στενότερη συνεργασία σε σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το πώς θα επεκταθεί η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς.

Επίσης, η ελληνική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της διαχείρισης των φραγμάτων που βρίσκονται στο βουλγαρικό έδαφος, ώστε να αποφεύγονται οι πλημμύρες στον Έβρο κατά τους χειμερινούς μήνες. Με βάση τις αναφορές που έκανε ο κ. Μπορίσοφ στις δηλώσεις του επί του θέματος φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της Βουλγαρίας για επίλυση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back