Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα

Εικόνα του άρθρου Υπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2018, 17:22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικά κινούνται από το πρωί τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική αύξηση στις αποδόσεις τους. 

Ενδεικτικά πριν από λίγο η απόδοση του 10ετους ομολόγου είχε φθάσει το 4,8% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 0,28%) να κυμαίνεται στο 4,52%. 

Στις αρχές του 2018 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 3,7% και το περιθώριο έναντι των γερμανικών (0,58%) κυμαίνονταν στο 3,12%. Δηλαδή από τότε μέχρι σήμερα καταγράφεται μία αύξηση του περιθωρίου κατά 1,4%.

Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας με αυτή του 10ετούς Πορτογαλικού τίτλου να κυμαίνεται στο 2,15% από 1,8% που ήταν στις αρχές του έτους. Ωστόσο το περιθώριο των Πορτογαλικών ομολόγων στο ίδιο διάστημα έχει αυξηθεί λιγότερο σε σχέση με των ελληνικών κατά μόλις 0,65% στο 1,87% από 1,22% αντιστοίχως.

Οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων αποδίδονται στην πολιτική αστάθεια που έχει δημιουργηθεί στην Ιταλία. 

Στη Ρώμη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτοξευτεί στο 3,1% από 1,9% που ήταν στις αρχές του έτους. Πιέσεις δέχεται για τον ίδιο λόγο και το ευρώ, το οποίο πριν από λίγο υποχώρησε κάτω από τα 1,16 δολ. και διαπραγματεύονταν στα 1,1547 δολ.


ΜΗΝΥΜΑ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ

Η Ελλάδα έχει πλέον τα μέσα να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία, ήταν το μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή

«Υπάρχουν εξωγενείς εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν τις αγορές σε πολλές χώρες και στη δική μας. Είναι προφανές ότι μία από τις αιτίες αυτών των αναταράξεων είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία. Θέλω να πω ότι οι εξελίξεις αυτές δεν μας αιφνιδιάζουν ως κυβέρνηση. Από καιρό έχουμε επιστήσει την προσοχή ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει, διότι είναι πολλές οι εστίες της αβεβαιότητας και οι πηγές. Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία θέση που έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις» ανέφερε ο Δραγασάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3