Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Υπό μελέτη η Μονή Προφήτη Ηλία Βίτσας

Εικόνα του άρθρου Υπό μελέτη η Μονή Προφήτη Ηλία Βίτσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/06/2020, 19:56
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης υπέγραψε απόφαση για τη διάθεση πίστωσης 1 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το έργο στερέωσης-αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Βίτσας Δήμου Ζαγορίου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε τότε μια αισιοδοξία ότι το έργο θα προχωρήσει γρήγορα, καθώς υπήρχε από το 2005 αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης της μονής, εγκεκριμένη από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Το υπουργείο όμως, εύλογα, λόγω της παρέλευσης πολλών ετών, ζήτησε επικαιροποίηση της μελέτης και συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων για την υποβολή φακέλου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.).

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, προχώρησε στην έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων για τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων, μια παροχή υπηρεσιών που έχει κοστολογηθεί στο ποσό των 24.800 ευρώ (με ΦΠΑ) και που θα έρθει να «υποβοηθήσει το έργο των υπηρεσιών). Η προγραμματική σύμβαση θα έχει διάρκεια δύο ετών από την υπογραφή της.

Η Μονή του Προφήτη Ηλία, που χτίστηκε αρχικά το 1632, βρίσκεται μεταξύ Βίτσας και Μονοδενδρίου. Αποτελείται από συγκρότημα κτιρίων, πολλά εκ των οποίων έχουν καταστραφεί. Το καθολικό της μονής σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Με υπουργική απόφαση του 1965, η μονή χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Η πορεία της μονής τον 20ο αιώνα ταυτίστηκε με τον Γέροντα Ιάκωβο Βαλαδήμο, τον οποίο επισκεπτόταν συχνά ένας νεαρός τότε μαθητής από την Κόνιτσα, ο μετέπειτα Άγιος Παΐσιος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back