Ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη θηλαστικών στην Ελλάδα, το αγριόγιδο, έβαλαν και πάλι κάποιοι στο στόχαστρό τους. Οι λαθροκυνηγοί μπήκαν σε ένα από τα πέντε καταφύγια άγριας ζωής του εθνικού πάρκου Τζουμέρκων και σκότωσαν πέντε αγριόγιδα, από τα οποία ήταν τρία θηλυκά. Μετά από αυτό το «χτύπημα», ο πληθυσμός του ζώου αυτό περιορίζεται δραματικά.
Η λαθροθηρία έγινε στην περιοχή «Τσούμα Πλαστάρι-Κούτσουρο» του Ασπροπόταμου Τρικάλων. Για το περιστατικό, ο Φορέας Διαχείρισης του εθνικού πάρκου ενημερώθηκε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου από έγκυρες πηγές, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του. Για την επιβεβαίωση των πληροφοριών, κλιμάκιο που αποτελούνταν από προσωπικό του Φορέα και ειδικούς ερευνητές πήγε επιτόπου για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων. Εντός του βιότοπου του αγριόγιδου, ο οποίος συμπίπτει με καταφύγιο άγριας ζωής, βρέθηκαν υπολείμματα θηρευμένου θηλαστικού, τα οποία αντιστοιχούν σε αγριόγιδου, σύμφωνα με τους ειδικούς. Παράλληλα, βρέθηκαν κι άλλα ίχνη που αποδεικνύουν την παρουσία αγριόγιδων το περασμένο χρονικό διάστημα στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης, το 2015, μετά την ολοκλήρωση έργου επιστημονικής παρακολούθησης για όλα τα είδη της πανίδας, καταγράφηκε μια μικρή ομάδα από πέντε αγριόγιδα στην περιοχή του Ασπροποτάμου «Τσούμα Πλατάρι-Κούτσουρο». Φέτος το καλοκαίρι, στην παραπάνω περιοχή παρατηρήθηκαν οκτώ αγριόγιδα «προς τέρψη των κατοίκων και των περαστικών που τα έβλεπαν άλλοτε να τρέχουν στις απόκρημνες πλαγιές και άλλοτε να στέκονται στα απόκρημνα βράχια». Θα είναι θαύμα αν έχουν απομείνει δύο-τρία αγριόγιδα…
Με αφορμή το περιστατικό αυτό λαθροθηρίας, ο Φορέας Διαχείρισης καλεί όλους κυνηγούς που μένουν στα χωριά να συμβάλουν στη διαφύλαξη των «θησαυρών» της ελληνικής υπαίθρου.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, την κοινή γνώμη είχε απασχολήσει η θανάτωση έξι αγριόγιδων στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου και η σύλληψη τριών ατόμων που κατηγορούνται για το «χτύπημα» αυτό.