ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχέδια δράσης για αγριόγιδο (κι όχι μόνο)

Εικόνα του άρθρου Σχέδια δράσης για αγριόγιδο (κι όχι μόνο)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2020, 10:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρία νέα εθνικά σχέδια δράσης για την προστασία της φύσης θα παρουσιαστούν σε ισάριθμες συναντήσεις που θα γίνουν στα Γιάννενα, στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (στη στοά Σάρκα) την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου. Η παρουσίαση θα γίνει από στελέχη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και από τις αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές που είναι υπεύθυνες για την εκπόνησή τους.

Τα τρία αυτά σχέδια αφορούν την προστασία του αγριόγιδου (στις 9 το πρωί, η παρουσίαση), των ειδών πέστροφας (στις 13:00) και της πεταλούδας Parnassius Apollo (στις 16:00), και αποτελούν μέρος του έργου «LΙFE-IP 4 Natura», του πρώτου ολοκληρωμένου έργου LIFE για την προστασία της φύσης που έχει αναλάβει ποτέ η Ελλάδα. Το όλο πρότζεκτ υλοποιείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με ακόμα 9 εταίρους (Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο).

Στόχος αυτών των συναντήσεων, που είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό, είναι η παρουσίαση και συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους και αρμόδιους φορείς των προτεινόμενων στα σχέδια δράσης μέτρων, δράσεων και πολιτικών. 

Η επιλογή των συγκεκριμένων ειδών για τη σύνταξη των σχετικών εθνικών σχεδίων δράσης έγινε λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη οικολογική τους αξία, καθώς και την ανάγκη αντιμετώπισης των μεγάλων απειλών που δέχονται. Το αγριόγιδο, αν και προστατευόμενο είδος, απειλείται έντονα από τη λαθροθηρία, ενώ τόσο η πέστροφα όσο και η πεταλούδα Parnassius apollo δέχονται πιέσεις από την υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους, τόσο από ανθρωπογενή όσο και από φυσικά αίτια.

Στον κατάλογο των εθνικών σχεδίων δράσης για την προστασία της φύσης συμμετέχουν άλλα πέντε είδη: τρία είδη γύπα (όρνιο, μαυρόγυπας και γυπαετός), η χελώνα καρέτα, ο βάτραχος της Καρπάθου, το φυτό Silene holzmannii και οι αμμοθίνες με άρκευθους. Για τα είδη αυτά, γίνονται ή θα γίνουν συναντήσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, πέραν των Ιωαννίνων.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back