Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υπαρξισμός και άλογα

Εικόνα του άρθρου Υπαρξισμός και άλογα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2020, 23:40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το Bojack Horseman είναι μια σειρά του Netflix που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, μετά από έξι σεζόν.

Ο δημιουργός της, Ράφαελ Μπομπ Γουάκσμαν, ίσως δεν φανταζόταν ποτέ το αντίκτυπο που θα είχε η ιδέα του, όταν στο σχολείο δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί. Αργότερα, διαγνώστηκε επίσημα με σύνδρομο ADHD. Μόνο όμως ένας υπερκινητικός με διάσπαση προσοχής θα μπορούσε να συλλάβει το Bojack Horseman.

Πριν από καμιά τριανταριά χρόνια, «κινούμενα σχέδια για μεγάλους» θεωρούνταν οι Thundercats. Μη γελάτε, η σειρά κάποτε προβαλλόταν στις 10 το βράδυ (!) στην τότε ΕΡΤ2.

Το animation είναι πλέον μια άλλη ιστορία. Εξαιρετικά εμπορική, αλλά και θαυμαστά καλλιτεχνική. Δείτε για παράδειγμα τις ταινίες του Χαγιάο Μιγιαζάκι και του studio Ghibli για να πάρετε μια ιδέα.

Το ίδιο και τα «κινούμενα σχέδια για μεγάλους», από τη μέρα που ο Χόμερ Σίμπσον είπε το πρώτο «doh», πριν από 31 χρόνια. Έκτοτε, το South Park και το Family Guy άλλαξαν ακόμα περισσότερο τη συνταγή και την ουσία του «ενήλικου» animation.

Το Bojack Horseman όμως εκτόξευσε τη φάση.

Τοποθετημένο σε μια «παράλληλη πραγματικότητα» όπου άπαντα τα είδη συμβιώνουν, όχι αρμονικά, αλλά με τον τρόπο που συνυπάρχουν στον κανονικό κόσμο οι άνθρωποι, είναι μια υπαρξιακή κωμικοτραγική ελεγεία για την Generation X, που μπορεί όμως να την κατανοήσουν άνετα και οι επόμενες (ίσως και οι προηγούμενες) γενιές.

Ο ήρωας, ο Bojack, είναι ένας διάσημος, αυτοκαταστροφικός, πλούσιος, εξαρτημένος, με αδιέξοδα. Οι γύρω του κατά έναν τρόπο εξαρτώνται από αυτόν και παρασύρονται στην καταστροφική του πορεία, αλλά τραβάνε και τις δικές τους γραμμές, επιβιώνοντας με τρόπους συχνά ξεκαρδιστικούς.

Δεν πρόκειται όμως για τον «Κατήφορο», αλλά περισσότερο ως μια πιο σύγχρονη εκδοχή του «Rescue me», της σειράς που έφτιαξε την προ-προηγούμενη δεκαετία ο Ντένις Λίρι. Πέρα από την αναλυτική εξέταση των θεμάτων που έχουμε ως άνθρωποι και ως κοινωνία, με τρόπο ο οποίος είναι αφοπλιστικός και γλυκός σε ένα βαθμό, αντίθετα πχ με την γκροτέσκα πλάκα που συχνά περνάει τα όρια στο Family Guy ή στο South Park, υπάρχει και η συνεχής, ανελέητη κριτική στη γενική χαζομάρα, σε όλα τα επίπεδα. Συν το γεγονός ότι το σχέδιο στο οποίο βασίζεται η σειρά, παραπέμπει στο κλασικό animation, που βοηθάει πολύ το αποτέλεσμα.

Επίσης, δεν ξέρω αν σας είπα ότι ο Bojack, είναι άλογο…

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back