Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέντε τηλεοπτικές σειρές του Στίβεν Κινγκ

Εικόνα του άρθρου Πέντε τηλεοπτικές σειρές του Στίβεν Κινγκ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2018, 12:20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Υπάρχει ένα πρόβλημα με το (ατέλειωτο, τρομερό, τρομακτικό, μεγαλειώδες) συγγραφικό έργο του Στίβεν Κινγκ: κατατρύχεται από την κατάρα των κακών μεταφορών σε σινεμά (περισσότερο) και τηλεόραση (λιγότερο).

Έτσι λοιπόν, με λίγα φωτεινά παραδείγματα, όπως π.χ. η «Τελευταία έξοδος», το  «Στάσου πλάι μου» και η «Λάμψη», το «Dead zone» άντε και το περσινό «It», οι σινεμεταφορές έργων του πιο τρομακτικού τύπου των καιρών μας είναι από μέτριες έως κακές. Τελευταίο «χτύπημα» ήρθε με τον κακό «Μαύρο Πύργο», παρά το λαμπερό καστ.

Στην τηλεόραση, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Υπήρχαν  προσπάθειες μέτριες προς ανεκτές, όπως το The Stand (Το κοράκι), που πίσω στα ‘90s ο θεατής έπρεπε να είναι οπλισμένος με φραπέδες για να αντέξει τα μεταμεσονύχτια επεισόδια του Star που κρατούσαν ώρες ολόκληρες, λόγω διαφημίσεων. Τώρα, έρχεται το Castle Rock, το οποίο δεν είναι σειρά του Στίβεν Κιγνκ, αλλά μια διασκευή χαρακτήρων του που ζούνε σε τοποθεσίες του «σύμπαντος Κινγκ», δηλαδή του ευρύτερου Μέιν.

Η αίσθηση του Castle Rock είναι η σωστή. Μυστήριο και μεταφυσική τύπου Κινγκ, ενώ οι αφιερωματικές αναφορές είναι παντού: από τη φυλακή Σώσανγκ, μέχρι τύπους με περίεργα βλέμματα και βικτωριανά σπίτια που μπορεί και να κρύβουν τρόμους.  Επίσης, η νέα σύμπραξη με τον Τζ. Τζ. Άμπραχαμς είναι εγγύηση για το "γυαλιστερό" αποτέλεσμα.

Του χρόνου, αναμένεται η τηλεοπτική μεταφορά του Dark Tower, η οποία ίσως να είναι καλύτερη από την κινηματογραφική αποτυχία. Μέχρι τότε, ιδού πέντε καλές σειρές, βασισμένες σε έργα του Στίβεν Κινγκ:  


Kingdom Hospital

Πριν από 15 χρόνια εμφανίστηκε ίσως η καλύτερη μεταφορά στην τηλεόραση, το Kingdom Hospital, που ήταν μια «συμμαχία» με τον Λαρς φον Τρίερ, εξίσου και η απόκοσμη παλαβομάρα που εξέπεμπε. Ένα νοσοκομείο είναι χτισμένο πάνω σε ένα παλιότερο νοσοκομείο, που ήταν χτισμένο σε μια βιοτεχνία παραγωγής στολών για τον Αμερικάνικο Εμφύλιο. Οι γνώστες, ήταν έτοιμοι ήδη για παράλληλα σύμπαντα και κακόβουλα (ή και όχι) πνεύματα.


The Stand

 Άντε και συμβαίνει η αποκάλυψη, όχι όμως όπως φαντάζεστε, αλλά με την εξάπλωση ενός θανατηφόρου ιού. Οι επαπομείναντες και εναπομείνασες χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα, με σαφείς βιβλικές αναφορές, πυρηνικά όπλα και… τον οξαποδώ να φοράει καουμπόικες μπότες.


11.22.63

Πέρυσι, το Hulu έκανε την πρώτη συνεργασία στο πλάνο «Στίβεν Κινγκ-Τζ. Τζ. Άμπραχαμς». Το 11.22.63 είναι η ιστορία ενός δασκάλου στο Μέιν (σώωωωπα…) ο οποίος ταξιδεύει στο χρόνο για να αποτρέψει τη δολοφονία του Τζακ Κένεντι. Ο Τζέιμς Φράνκο που παίζει, είναι και παραγωγός, ενώ γενικά το καστ είναι ακριβό.


Bag of Bones

Ο «Σάκος με κόκκαλα» είναι από τα πιο γνωστά βιβλία του Κινγκ. Πριν από μερικά χρόνια, μεταφέρθηκε στην τηλεόραση, όχι τόσο ως σειρά, αλλά ως φιλμ σε δύο μέρη. Το αποτέλεσμα δεν είναι τίποτα εξαιρετικό, ωστόσο βλέπεται ευχάριστα. Οι οπαδοί του Κινγκ που θα «στραβώσουν», μπορούν  απλώς να ανακαλύπτουν τις αναφορές σε άλλα έργα του συγγραφέα που υπάρχουν διάσπαρτες στα δύο επεισόδια.


Rose Red/The Diary of Ellen Rimbauer

Πρόκειται για δύο μίνι σειρές, με σαφή ετεροχρονισμό. Το Rose Red βγήκε το 2002, με σενάριο του ίδιου του Κινγκ και ασχολείται με στοιχειωμένες επαύλεις, κάτι σαν πρόδρομος των δεκάδων αντίστοιχων ταινιών της τρέχουσας δεκαετίας. Το «Ημερολόγιο της Έλεν Ριμπάουερ» είναι η μίνι σειρά που το ακολούθησε, κατώτερη σε ποιότητα, που εξιστορεί τα «πριν» της ιστορίας του Rose Red.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back