Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Οικονομικών: Νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Εικόνα του άρθρου Υπ. Οικονομικών: Νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2017, 13:25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην εφαρμογή μηχανισμού στις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων, ο οποίος θα απαγορεύει κάθε προσπάθεια διαγραφής συναλλαγών στο τέλος της ημέρας, σχεδιάζει να τοποθετήσεις το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο των επαφών της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου στο γερμανικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου τις προηγούμενες ημέρες, όπου συναντήθηκε με την ομολόγό της Daniela Trochowski και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης του κρατιδίου Ronald Pienkny. 

Οι φορολογικές αρχές του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου έχουν δημιουργήσει τον μηχανισμό αυτόν, τις τεχνικές προδιαγραφές του οποίου συμφωνήθηκε να δώσουν στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Η επόμενη κίνηση του υπουργείου Οικονομικών είναι η διασύνδεση των συναλλαγών που γίνονται στην χονδρική με το TAXIS. Το μέτρο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2018, θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση να έχει εικόνα, σε πραγματικό χρόνο, για όλες τις συναλλαγές που γίνονται στη χονδρική μεταξύ των επιχειρήσεων. 

Αυτό θα δώσει την ευχέρεια για εκτεταμένες διασταυρώσεις των συναλλαγών αυτών μέσω των οποίων θα μπορεί να εντοπισθούν έσοδα που δεν δηλώθηκαν και ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε.

Επόμενο βήμα στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών είναι η κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να αποστέλλουν στις φορολογικές αρχές τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών - πελατών. Άλλωστε μέσω της διασύνδεσης των συναλλαγών χονδρικής με το ΤAXIS οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα γι' αυτές προκειμένου να διενεργούν τις διασταυρώσεις των στοιχείων. 

Ο επόμενος στόχος του υπουργείου θα είναι η διασύνδεση και των ταμειακών μηχανών με το TAXIS προκειμένου να επιτευχθεί παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και των συναλλαγών στη λιανική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back