Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 12-10-2016, 18:20
ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tην κωμωδία του Αλφρέντ Ζαρύ «Υμπύ Τύραννος», σε διασκευή Γιώργου Μιχαήλ, παρουσιάζει η Θεατρική Ομάδα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία, στις 15 Οκτωβρίου, στις 21:00.

Η θεατρική ομάδα έρχεται στα Γιάννενα με τις καλύτερες συστάσεις. Η ομάδα του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2014 μετά από πρωτοβουλία ορισμένων φοιτητών του τμήματος. Τη σκηνοθετική καθοδήγηση της ομάδας ανέλαβε ο Γιώργος Μιχαήλ, απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ. και Ανωτέρας Δραματικής Σχολής. Από τους βασικότερους στόχους της ομάδας είναι να καταπιαστεί με έργα διαχρονικά, αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε ως «πολιτική κωμωδία», έργα που να μιλούν και σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για το έργο: Ο Υμπύ είναι ο πρώην βασιλιάς της Αραγώνας, λοχαγός των Δραγόνων και έμπιστος του βασιλιά της φανταστικής Πολωνίας. Είναι λαίμαργος, αιμοβόρος και διψάει για εξουσία που ποτέ δεν είναι αρκετή. Ο Ζαρύ γράφει αυτήν τη γκροτέσκα κωμωδία στα τέλη του 19ου αιώνα σε ηλικία μόλις 15 χρόνων, εμπνευσμένος από τον καθηγητή του της Φυσικής, ενώ ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης,ξαναγράφοντά τον στα χρόνια της δικτατορίας βλέπει στον «Υμπύ» ένα σύμβολο της χούντας του ’67. «Ο Υμπύ είμαι εγώ, είστε εσείς, είμαστε όλοι. Ανικανοποίητοι και διψασμένοι πάντα για περισσότερα. Η εξουσία όμως δεν κερδίζεται, άλλα δίνεται σε αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις. Φτάνει να μην αλλάζουν την τάξη των πραγμάτων. Γιατί αυτήν δεν την ορίζει η εξουσία, την ορίζουν αυτοί που είναι πάνω από την εξουσία. Αυτοί που νίκησαν τα αγρίμια, αυτοί που νίκησαν μετά και τον άνθρωπο. Ανάθεμα σε σας, ανάθεμα σε μας, και ζητώ το έθνος!»

Παίζουν Φώτης Κοφτσιτσίδης, Λαμπρίνα Σκορίλα, Νίκος Σοϊλεμεζίδης, Ευαγγελία Χαριτοπούλου, Λεωνίδας Μικρόπουλος, Νίκος Τσολάκης, Γιώργος Μιχαήλ, Ειρήνη Αποστολοπούλου και Σοφιανός Πεσιρίδης.

Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
PLayschool πισω