ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Υγεία για Όλους»: Το εθελοντικό κίνημα επισκέπτεται και την Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου «Υγεία για Όλους»: Το εθελοντικό κίνημα επισκέπτεται και την Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2016, 21:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μεγάλη ιατρική παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί στην Ήπειρο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Υγεία για Όλους».

Το πρόγραμμα, που θα γίνει σε συνεργασία με την Καρδιολογική Εταιρεία, υποστηρίζεται με την κινητή γυναικολογική μονάδα στην οποία είναι ενσωματωμένος και μαστογράφος, που παραχωρήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Με γνώμονα μία κοινωνία όπου όλες οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα έχουν ίση μεταχείριση και προστασία από τον νόμο, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην Υγεία, 40 επιστημονικοί φορείς και 100 πανεπιστημιακοί και ακαδημαϊκοί γιατροί έχουν αναπτύξει ένα μεγάλο εθελοντικό κίνημα σε όλη τη χώρα, αλληλεγγύης και προσφοράς. 

Το έναυσμα για συστράτευση στη δράση «Υγεία για Όλους» έδωσε η επιτακτική ανάγκη προάσπισης των ομάδων εκείνων του πληθυσμού, που βρίσκονται σε δυσχερή θέση και χρειάζονται διαρκή υποστήριξη, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. 

Ομάδες στόχοι του προγράμματος είναι τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται σε οργανωμένες δομές, άποροι - ανασφάλιστοι, Ρομά και κάτοικοι της ορεινής Θράκης (Πομάκοι), που αντιμετωπίζουν σωρευτικά προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας, καθώς και πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας. 

Σκοπός της δράσης είναι η ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενων με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, προς όφελος ευάλωτων ομάδων. 

Στόχος της, η αύξηση της συμπληρωματικότητας σχετικών δράσεων στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης, με την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων συνεργιών με συναφείς φορείς, με σεβασμό της διαπολιτισμικής ετερότητας, των απόψεων, προτιμήσεων και επιθυμιών των ευάλωτων ομάδων, καθώς και η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των σχετικών παρεμβάσεων, προς όφελος αυτών που τις έχουν ανάγκη. 

Το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» ξεκίνησε το καλοκαίρι με την υποστήριξη των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και 40 Επιστημονικών Φορέων. 

Η δράση πραγματοποίησε περιφερειακές συνδιασκέψεις σε Πάτρα, Χαλκίδα, Πύργο, Ιωάννινα, προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των δήμων και οι φορείς που θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του προγράμματος. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Οι δράσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας-πρόνοιας περιλαμβάνουν: κλινική παιδιατρική εξέταση, εμβολιασμούς, οδδοντιατρικός έλεγχος σε παιδιά, γυναικολογική εξέταση: μαστογραφία-test pap, κλινική εξέταση ενηλίκων (παθολογικός-καρδιολογικός έλεγχος), καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης- προώθηση σε μονάδες υγείας, δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης, καταγραφή στοιχείων και εμβολιασμών σε ηλεκτρονικό βιβλιάριο και δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης επιστημονικών δεδομένων, βάσει της αρχής open data.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back