ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χωροταξικός σχεδιασμός… χωρίς σχεδιασμό;

Εικόνα του άρθρου Χωροταξικός σχεδιασμός… χωρίς σχεδιασμό;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2016, 23:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όταν μια ημερίδα του αρμόδιου για το θέμα επιστημονικού φορέα περιέχει την τοποθέτηση-επίκληση για τον «πατριωτισμό των Ελλήνων», τότε μάλλον υπάρχει κάποιο θέμα με το θέμα της ημερίδας.

Έτσι έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Χρίστος Παπαβρανούσης, στη ημερίδα για τον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό (και τις υποκλιμακώσεις του σε περιφερειακό και πιο τοπικό επίπεδο), λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο νόμος 4269/2014, επάνω στον οποίο γίνεται η κουβέντα για τις χωροταξικές αναθεωρήσεις, χαρακτηρίζεται από «ασάφεια και μη δεσμευτικότητα, σε όλο τους το μεγαλείο».

Ο κ. Παπαβρανούσης έκανε μια εκτενή αναδρομή στους χωροταξικούς νόμους και το πλαίσιο που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, ενώ ήταν πιο αναλυτικός στον 4269, τον πιο πρόσφατο.

 Ήταν ιδιαίτερα κριτικός σε κάποια σημεία του, όπως για παράδειγμα στο γεγονός ότι επιτρέπει πρακτικά κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, αρκεί αυτή να κριθεί «ευέλικτη». Επίσης, τόνισε ότι ναι μεν τα χωροταξικά σχέδια αναθεωρούνται κάθε πέντε χρόνια, αλλά όπως είπε, επιτρέπουν πρακτικά να αλλάξουν πολλές διατάξεις και προβλέψεις τους με τις τροποποιήσεις, που επιτρέπονται οποιαδήποτε στιγμή. «Έτσι όμως, δεν έχουμε σχεδιασμό», είπε χαρακτηριστικά.

Στην όχι και τόσο μαζική ημερίδα του ΤΕΕ, αναλογικά με τη σοβαρότητα του θέματος πάντα, μίλησαν επίσης ο ο Βαγγέλης Σιώτος, μηχανικός Χωροταξίας και Πολεοδομίας της Περιφέρειας και ο Γιάννης Τσίγκρος, πολιτικός μηχανικός που παρουσίασε τη μελέτη του Ρυθμιστικού Ιωαννίνων. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας αλλά και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, μηχανικοί αμφότεροι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back