Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΤΕΕ για ελεγχόμενη στάθμευση: «Στο σωστό δρόμο» με αρκετές παρατηρήσεις

Εικόνα του άρθρου ΤΕΕ για ελεγχόμενη στάθμευση: «Στο σωστό δρόμο» με αρκετές παρατηρήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/07/2022, 17:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το ΤΕΕ-τμήμα Ηπείρου κατέθεσε τις θέσεις του για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, στη δημόσια διαβούλευση.

Σε γενικές γραμμές θεωρεί ότι η προσπάθεια είναι στο σωστό δρόμο, αλλά υπάρχουν σημεία που χρειάζονται διευκρίνιση και βελτίωση.

Το ΤΕΕ στην ανακοίνωσή του τοποθετεί κάπως… στο παρασκήνιο, μια καίρια παρατήρηση, ότι σε αρκετούς κεντρικούς δρόμους η πρόταση χρειάζεται επικαιροποιήσεις: «Διαπιστώσαμε ότι δεν έχουν επικαιροποιηθεί η αποτύπωση των θέσεων στάθμευσης, όπως αυτές θα προκύψουν, κατόπιν των πρόσφατων παρεμβάσεων του Δήμου σε κεντρικούς οδούς, όπως Πυρσινέλλα, Σμύρνης και Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίες έχουν ήδη δημοπρατηθεί».

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που βάζει το ΤΕΕ, είναι ότι ο χώρος των πρώην στρατιωτικών φούρνων στην Ελένης Ζωγράφου, δεν είναι πάρκινγκ αλλά παιδικός σταθμός, νεόδμητος μάλιστα.

Ακόμα, το ΤΕΕ θεωρεί ότι η Γ’ Ζώνη «δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να δημιουργηθεί ως χώρος ελεγχόμενης στάθμευσης με βάση τα στοιχεία της πρότασης, μιας και το ποσοστό των επισκεπτών είναι της τάξης του 30%» και θεωρεί ότι η δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της αυξημένης κυκλοφοριακής κίνησης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τονίζει ότι «κάθε πρωτοβουλία δημιουργίας  ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη των Ιωαννίνων, η οποία έχει ως στόχο τη μείωση των κυκλοφοριακών ροών στο κέντρο της πόλης και το παραλίμνιο μέτωπο, βρίσκεται σε σωστό δρόμο» με προϋποθέσεις τον «ορθό και ενιαίο χωροταξικό σχεδιασμό, αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, λειτουργικές, ευέλικτες και ελκυστικές δημόσιες συγκοινωνίες, διαμόρφωση κατάλληλων υποδομών και προϋποθέσεων για την προώθηση των ήπιων μέσων μεταφοράς (ποδήλατο, πεζή μετακίνηση) και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών».

Το ΤΕΕ προτείνει επίσης, «παράλληλα με την ένταξη του Δήμου Ιωαννιτών στις 100 ενεργειακά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ευρώπης», να δημιουργηθεί μια «πλατφόρμα ψηφιακής διαχείρισης του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, ώστε να συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Ιωαννιτών». Σημειώνεται ότι το ΤΕΕ εννοεί μάλλον τη συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα διαμόρφωσης 100 κλιματικά ουδέτερων ευρωπαϊκών πόλεων μέχρι το 2030. Επίσης, σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη μια τέτοια πλατφόρμα που συνδέεται με εφαρμογή για κινητές συσκευές, που ελέγχει τη διαθεσιμότητα θέσεων πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης.

Εν τέλει, το ΤΕΕ σημειώνει ότι για να καταθέσει μια πιο συγκεκριμένη πρόταση, «οφείλουμε να εξετάσουμε ενδελεχώς πρώτα από όλα όλους τους υπερκείμενους σχεδιασμούς, οι οποίοι με τις οριζόμενες χρήσεις δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές διαχείρισης της κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι κατευθυντήριες γραμμές του προσφάτως εγκεκριμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κοινότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο καθορίζει τις προτεινόμενες ροές και τρόπους διαχείρισης της κυκλοφορίας από το περιφερειακό τμήμα της πόλης μέχρι το κέντρο της και το παραλιμνιαίο μέτωπο, οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί πλήρως στην παρούσα πρόταση».

Αναφέρει ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν νέοι χώροι στάθμευσης γύρω από το κέντρο της πόλης και ότι τελικά, «μπορούμε να διακρίνουμε ότι η διάταξη των Ζωνών ελεγχόμενης Στάθμευσης όπως παρουσιάζονται στην πρόταση είναι σε σωστό δρόμο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back