ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χωρίς προσωπικό δεν γίνεται

Εικόνα του άρθρου Χωρίς προσωπικό δεν γίνεται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2021, 20:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μπορεί και να έχει ξεπεράσει τις αντοχές του. Από τις αρχές του φθινοπώρου, ιδίως, βιώνει μεγάλη πίεση, με τους ασθενείς με Covid-19 να αυξάνονται συνεχώς. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι οι περισσότερες δυνάμεις του νοσοκομείου έχουν «επενδυθεί» στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Kαι όλοι φοβούνται ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μετατρέπεται ολοταχώς σε ένα νοσοκομείο Covid-19 –μία θέση που εκφράζει σε απόφασή του και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το οποίο ζητά ένα επιχειρησιακό σχέδιο.

Την ίδια ώρα βέβαια, το κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα μπορούσε να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο κατά της πανδημίας, όχι μόνο δεν ενισχύεται, αλλά αποδυναμώνεται, με γιατρούς κέντρων υγείας να μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Γιατροί που θα μπορούσαν να παρακολουθούν ασθενείς στα χωριά όπως και να προσεγγίσουν και να πείσουν τους ανεμβολίαστους.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση, συζήτησε την κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας λόγω πανδημίας, μετά από αίτημα της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έδωσαν έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς το οποίο νοσοκομεία δεν υπάρχουν, επισημαίνοντας τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η περιφερειακή αρχή έμεινε στα όσα έχει κάνει για την ενίσχυση των νοσοκομείων σε επίπεδο εξοπλισμού κι άλλων παρεμβάσεων. Κάτι που επί της ουσίας δεν αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση. Σημειωτέον ότι το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου ανέλαβαν να προβάλουν όχι μόνο ο περιφερειάρχης αλλά και τέσσερις αντιπεριφερειάρχες.

Το ζήτημα είναι όμως άλλο και το έθεσαν τόσο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και περιφερειακοί σύμβουλοι που τυγχάνει να είναι υγειονομικοί όσο και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καθηγητής Ορθοπεδικής Αναστάσιος Κορομπίλιας.

Καταρχάς, όπως είπε και ο κ. Κορομπίλιας, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κινδύνεψε και κινδυνεύει να γίνει νοσοκομείο μίας νόσου –κάτι που προφανώς έχει τεράστιες συνέπειες σε ανθρώπους που πάσχουν από άλλες ασθένειες τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο.

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, περιγράφοντας την κατάσταση, μίλησε για τη μείωση των χειρουργείων, για το μειωμένο προσωπικό λόγω και των αναστολών εργασίας, για τη μη ανανέωση συμβάσεων εκ μέρους επικουρικών γιατρών λόγω κούρασης, ακόμα και για την παραίτηση ειδικευόμενων γιατρών λόγω του όγκου της δουλειάς σε συνδυασμό με το λίγο προσωπικό.

Παρατάξεις της αντιπολίτευσης έθεσαν, σε πρώτο πλάνο, την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού.

Εκ των πραγμάτων, στη συζήτηση τέθηκε και η εμβολιαστική πολιτική, με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να προτείνει την υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη Μαργαρίτα Κιτσανού από την παράταξη «Ήπειρος Όλον» να ζητάει την αποφόρτιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων από τον εμβολιαστικό του ρόλο. Η κα Κιτσανού σχολίασε δηκτικά και το γεγονός ότι για τη λειτουργία του mega εμβολιαστικού κέντρου στους Αμπελόκηπους αποσπάστηκε προσωπικό από τα δύο νοσοκομεία της πόλης.

Ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης έσπευσε να υπεραμυνθεί της λειτουργίας του mega εμβολιαστικού κέντρου, λέγοντας ότι «ήταν ένα κτίριο ‘ντροπή’ και έγινες μεγάλος αγώνας για να λειτουργήσει. Εμείς κάναμε την υποδομή, το υπουργείο Υγείας τα υπόλοιπα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back