ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις…

Εικόνα του άρθρου Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2022, 01:42
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

H σύμπραξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με την Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ) για τη δημιουργία Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ήπειρο συζητήθηκε στη Βουλή, μέσω της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη υπεραμύνθηκε καταρχάς της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας από αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, οι οποίες είναι, όπως είπε, «ενταγμένες στο δημόσιο σύστημα υγείας», όπως και της διάθεσης 67 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. για δομές ψυχικής υγείας. Από τα 67 εκατ. ευρώ, ωστόσο, τα περισσότερα πηγαίνουν σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες κι όχι απευθείας στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Όσον αφορά την ΕΠΡΟΨΥΗ, η κα Ράπτη είπε ότι «εφόσον κερδίσει τον διαγωνισμό –πράγμα μελλοντικό και αβέβαιο» (σ.σ. η διαδικασία προβλέπει αξιολόγηση των προτάσεων –μέχρι στιγμής, όπως είναι γνωστό, μόνο η ΕΠΡΟΨΥΗ κατέθεσε ή θα καταθέσει πρόταση για τη Μονάδα των Ιωαννίνων), «τότε θα έχει τη δυνατότητα χωρίς να περιλαμβάνει παραχώρηση προσωπικού της Κλινικής να χρησιμοποιεί τον τρίτο όροφο γραφείων, όπου στεγάζεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων με επιστημονικά υπεύθυνο τον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, τον Θωμά Υφαντή».

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η κα Ράπτη υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός του κ. Παπαναστάση περί υπολειτουργίας της ήδη υπάρχουσας (από το 2007)  Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «είναι ανακριβής»: «Με βάση τα στοιχεία που μας έχει δώσει το νοσοκομείο, κατά το εξάμηνο Νοεμβρίου 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, η μονάδα παρακολούθησε 135 ασθενείς σε follow up, έκανε 340 πράξεις follow up και έχει 19 νέους ασθενείς. Άρα, λοιπόν, το έργο της μονάδας δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, όπως αναφέρατε». Και εύλογο το ερώτημα: Τότε γιατί χρειάζεται και δεύτερη Μονάδα;

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, «διαβάζει» ως εξής τα όσα είπε η κα Ράπτη. «Η υφυπουργός απέφυγε να μιλήσει για συλλειτουργία των δύο μονάδων, δηλαδή του ΠΓΝΙ και της ΜΚΟ, παρότι η δημόσια συζήτηση είναι αυτή και αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Μίλησε για αυτοτελή νέα Μονάδα της ΕΠΡΟΨΥΗ, χωρίς παραχώρηση και ανάμιξη του προσωπικού της Ψυχιατρικής Κλινικής, η οποία απλά θα στεγαστεί στο ΚΨΥ και θα λειτουργεί διπλά στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) με λειτουργική διασύνδεση με τις άλλες υπηρεσίες του ΚΨΥ. Αν είναι έτσι, τότε ποιος ο λόγος ανάπτυξης 2ης Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στα Γιάννενα, όταν όλες κι όλες οι νέες μονάδες σε όλη την Ελλάδα θα είναι 13; Μήπως ο τομέας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας έχει πολλαπλάσια περιστατικά 1ου ψυχωτικού επεισοδίου; Όχι βέβαια. Απλά εμμέσως η υφυπουργός πρόκρινε τη λειτουργία της Μονάδας μιας ΜΚΟ σε βάρος της υπάρχουσας Μονάδας η οποία εγκαταλείπεται στην τύχη της. Άραγε για ποιον λόγο;».

Το ΚΚΕ αναφέρει ακόμα ότι η κα Ράπτη απέφυγε να απαντήσει στο κεντρικό ερώτημα για ανάγκη χρηματοδότησης των υπηρεσιών ψυχικής Υγείας της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ.

Τέλος, παραπέμπει στην αναφορά της υπουργού «εφόσον η ΕΠΡΟΨΥΗ κερδίσει τον διαγωνισμό πράγμα μελλοντικό και αβέβαιο…..», εκτιμώντας ότι πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση όλων των φορέων των υγειονομικών και να συνεχιστεί η προσπάθεια για στήριξη της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back