Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς αποτέλεσμα το EuroWorking Group-Στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος

Εικόνα του άρθρου Χωρίς αποτέλεσμα το EuroWorking Group-Στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2017, 03:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου είναι το συμπέρασμα του σημερινού EuroWorking Group, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες, ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες έως τις 17 Φεβρουαρίου του 2017 οι δανειστές θα υποβάλλουν συμβιβαστική πρόταση με μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6- 4 δισ. ευρώ για μετά το 2018 έναντι αρχικού στόχου 3,5% με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση.

Οι συζητήσεις απέχουν από το να χαρακτηριστούν παραγωγικές, διότι το ΔΝΤ ζητά πρόσθετα μέτρα από όλες τις πλευρές -αναθεωρώντας ακόμη και την κοινή στάση που είχε στο τελευταίο Eurogroup με τους λοιπούς θεσμούς. Στο μοτίβο αυτό οι Ευρωπαίοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που το ΔΝΤ ζητά επίμονα.

Για να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος θα πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί την προκαταβολική θέσπιση μέτρων για μετά το 2018 ανεξαρτήτως των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους. 

Αυτός ο επώδυνος πολιτικός συμβιβασμός που ζυγίζει το τελευταίο διάστημα η Αθήνα περιλαμβάνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση της έκπτωσης φόρου -δηλαδή «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου-, μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συντάξεων, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του, μέτρα για την άμεση μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων , απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Ωστόσο, το ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες ξεκαθάρισε εμφατικά πως ακόμη και με πλήρη εφαρμογή των πολιτικών αυτών, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί λόγω του χρέους της και πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για να τεθεί αυτό σε βιώσιμη πτωτική πορεία. 


ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Στο μεταξύ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ακύρωσε την παρουσία του στην Βουλή και μεταβαίνει εκτάκτως στις Βρυξέλλες όπου σήμερα Παρασκευή θα έχει επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με τους Πολ Τόμσεν, Πιερ Μοσκοβισί, Κλάους Ρέγκλινγκ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μπενουά Κερέ, προκειμένου να συζητήσουν τις πιθανότητες άρσης του αδιεξόδου που έχει οδηγηθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ προηγήθηκαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με στόχο μια συμφωνία τελευταία στιγμής σε υψηλότερο επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back