ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Χρειάζονται μέτρα και προσωπικό»

Εικόνα του άρθρου «Χρειάζονται μέτρα και προσωπικό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/03/2020, 15:03
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σε μια εξόχως εκτενή ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας Ιωαννίνων, αναφέρεται στον κορονοϊό και την αντιμετώπισή του, τονίζοντας ότι η πρώτη φάση «βρήκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τις δομές υγείας του νομού υποστελεχωμένες, σε κατάσταση μεγάλης εντατικοποίησης των υγειονομικών».

Κατηγορεί το σύλλογο εργαζόμενων του Πανεπιστημιακού, αλλά και του Χατζηκώστα για «κυβερνητικό συνδικαλισμό» και για «εγκληματική σιωπή», υποστηρικτική στην κυβέρνηση.

Για τη λειτουργία της μονάδας λοιμωδών στο Πανεπιστημιακό, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι λειτούργησε εσπευσμένα, «με τεχνικά προβλήματα, με εκ περιτροπής νοσηλευτικό προσωπικό και βιαστική εκπαίδευση, από άλλες υποστελεχωμένες κλινικέ» και ότι «οι υπηρετούντες παθολόγοι που επαρκούν οριακά για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες, τώρα επιφορτίζονται και με την μονάδα λοιμωδών». Αναφέρει ακόμα ότι δεν επαρκούν οι  τεχνολόγοι, οι εργαστηριακοί γιατροί και προσωπικό, αλλά και ότι «για το νέο προσωπικό καθαριότητας έγινε εμφανής ο μικρός αριθμός και η ελλιπής εκπαίδευσή του».

Επίσης, για το Χατζηκώστα, αναφέρει ότι «έχει στην είσοδο του για την διαλογή των ύποπτων κρουσμάτων, προσωπικό μόνο από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και εδώ και 3 εβδομάδες η θέρμανση σταματά από τις 2 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ».

Για τη δεύτερη φάση αντιμετώπισης, το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι ο σχεδιασμός του Πανεπιστημιακού απαιτεί «μεγάλο αριθμό νέου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Κατά την πολύ χλιαρή εκτίμηση της Διοίκησης του ΠΓΝΙ, μόνο για νοσηλευτικό προσωπικό χρειάζονται τουλάχιστον 40 νέοι εργαζόμενοι, όταν ο ΕΟΔΥ στην προκήρυξη-κοροϊδία για 3μηνα μπλοκάκια προβλέπει για το ΠΓΝΙ 6 νοσηλευτές».

Το ΠΑΜΕ καταλήγει τονίζοντας ότι «αν έχουμε ταυτόχρονη, μαζική νόσηση προσωπικού καθώς το ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών φτάνει το  30%,  τότε το σύστημα θα αδυνατεί να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη. Ο μέσος όρος ηλικίας του μόνιμου προσωπικού του ΠΓΝΙ και του Γ.Ν. Χ/κώστα είναι τα 50 έτη, λόγω της χρόνιας αναστολής προσλήψεων νέου μόνιμου προσωπικού, με πολλούς συναδέλφους να έχουν αποδεδειγμένα χρόνια νοσήματα. Ο κίνδυνος απότομων μεγάλων προβλημάτων επάρκειας του προσωπικού είναι προ των πυλών, εάν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού» και καλεί για μόνιμες προσλήψεις και μέτρα προφύλαξης του συνόλου του προσωπικού και ασθενών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back