ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Χρειάζεται παρέμβαση στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες»

Εικόνα του άρθρου «Χρειάζεται παρέμβαση στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/04/2018, 20:06
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την Ένωση Αγροτών επισκέφθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος και συναντήθηκε εκεί με τον πρόεδρο Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη, τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Ζοίνος» Θανάση Κατσανάκη, τον υπεύθυνο αναπτυξιακών προγραμμάτων Βασίλη  Θεοδωράκη, τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου Στέφανο Χήτα, με μέλη της διοίκησης και της ΣΗΒΙΓΑΛ (Συνεταιριστική Ηπειρωτική Βιομηχανία Γάλακτος).

Η τελευταία είναι μια από τις νέες πρωτοβουλίες, με παραγωγή βιολογικών προϊόντων, όπως και η ομάδα παραγωγών βιολογικής αιγοπροβατοτροφίας.  «Το μεγάλο πρόβλημα των γαλακτοπαραγωγών του νομού, που αναδείχθηκε στη συνάντηση, είναι η χαμηλή τιμή του γάλακτος, η οποία επιβάλλεται από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες» αναφέρει ο κ. Στέφος στην ανακοίνωσή του. Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η αμπελοκαλλιέργεια η γενικότερη κατάσταση της αγροτικής οικονομίας. Μόλις πριν από δύο μέρες, η ΓΑΣ Ιωαννίνων απέστειλε επιστολή (και) στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι ειδικά η κτηνοτροφία στην Ήπειρο είναι φθίνουσα.

Κατά τον κ. Στέφο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τα βασικά αιτήματα του κλάδου είναι η διαφοροποίηση της φορολογίας στα προϊόντα των συνεταιρισμών, η ένταξη των δανείων των αγροτών που ζημιώθηκαν από τη γρίπη των πτηνών στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η δέσμευση για χρηματοδότηση και εξασφάλιση παραμονής των νέων αγροτών στην παραγωγή για τουλάχιστο δέκα χρόνια, ενώ βασικό αίτημα αποτελεί η εντατικοποίηση των ελέγχων πιστοποίησης της προέλευσης του γάλακτος και η άσκηση πίεσης στις γαλακτοβιομηχανίες για την ανατίμηση του γάλακτος». 

Ο κ. Στέφος από την πλευρά του, είπε πως θα πρέπει να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση στην πολιτική των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ελέγχου εισροών-εκροών στα τυροκομεία και τα τελωνεία. Συμφώνησε ότι «μια μείωση της φορολογίας θα ήταν αναζωογονητική για τον κλάδο, κάτι που θα πρέπει να ερευνήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back