ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Σήμα κινδύνου» από την Ένωση Αγροτών

Εικόνα του άρθρου «Σήμα κινδύνου» από την Ένωση Αγροτών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2018, 18:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο υποδεικνύουν τη μεγάλη κάμψη, ειδικά μεταξύ 2009-2013 και η Ένωση Αγροτών, με επιστολή της που την απευθύνει στον πρωθυπουργό και σε πάντα εμπλεκόμενο, ζητάει «τη λήψη μέτρων για τη διάσωση της ελληνικής κτηνοτροφίας».

Στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος της ένωσης, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και ειδικότερα, των αιγοπροβάτων. Ο συγκεκριμένος τομέας έχει πληγεί ιδιαίτερα.

Όλα τα στοιχεία για την κάμψη της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, βρίσκονται εδώ

«Οι εξευτελιστικές τιμές τόσο του γάλακτος όσο και του κρέατος, όπως έχουν διαμορφωθεί, είναι πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν δημιουργήσει συνθήκες νευρικής κρίσης» σημειώνει και συμπληρώνει πως «τα μηνύματα τα οποία καταφθάνουν συνεχώς στον Συνεταιρισμό μας αλλά βιώνουμε και οι ίδιοι καθημερινά, είναι απογοητευτικά, κάτι το οποίο καθιστά επιτακτική ανάγκη τη λήψη δραστικών μέτρων για τη διάσωση της ελληνικής κτηνοτροφίας».

Η ένωση προτείνει δέσμη μέτρων

  • Απαγόρευση της παραγωγής ΠΟΠ προϊόντων από τυροκομεία και γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα.
  • Αύξηση των προστίμων στους παραβάτες κατά την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων και σε περίπτωση αποτροπής να αναστέλλεται η λειτουργία των τυροκομείων ή των γαλακτοβιομηχανιών.
  • Ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis για την κάλυψη μέρους των απωλειών που είχαν οι κτηνοτρόφοι από τη μείωση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος.  
  • Την  προστασία της φέτας από την ευρωπαϊκή ένωση σαν ελληνικό προϊόν ΠΟΠ.
  • Την γενναία  ρύθμιση (καθώς και την δυνατότητα διαγραφής) των δανείων τα οποία χορηγήθηκαν στους κτηνοπτηνοτρόφους με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για ζημιές τις οποίες προκάλεσε η ίδια η πολιτεία και οι οποίες αναγνωρίστηκαν από αυτή.
  • Τα δάνεια αυτά μετά από συνεχείς παρατάσεις βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση  Α.Τ.Ε και σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα και σήμερα απειλούμεθα με την μεταβίβαση τους για είσπραξη στην οικονομική εφορία.
  • Την χρηματοδότηση των κτηνοπτηνοτρόφων για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και ιδιαίτερα των σχεδίων βελτίωσης προκειμένου να καλυφθεί η ιδία συμμετοχή.
  • Την υλοποίηση της υπόσχεσης τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής, για πλήρη απαλλαγή των αγροκτηνοπτηνοτροφικών κτισμάτων από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, τα οποία επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υποχρεώνει τους παραγωγούς αγρότες στην πληρωμή υπέρογκων  ποσών.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back