ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα

Εικόνα του άρθρου Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2023, 20:11
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν το Σάββατο το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ενώ το Ισραήλ σφυροκόπησε την περιοχή με περισσότερες αεροπορικές επιδρομές και δήλωσε ότι θα κρατήσει δύο δρόμους ανοιχτούς για να αφήσει τους ανθρώπους να διαφύγουν.

Το Ισραήλ είχε δώσει προθεσμία σε ολόκληρο τον πληθυσμό του βόρειου μισού της Λωρίδας της Γάζας, που περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο οικισμό του θύλακα, την πόλη της Γάζας, μέχρι το πρωί του Σαββάτου να μετακινηθεί προς τα νότια. Ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των Παλαιστινίων που διαφεύγουν από την περιοχή σε δύο κύριους δρόμους μέχρι τις 4:00 μ.μ.

«Γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινοί έφεδροι στρατιώτες σε σχηματισμό (ετοιμάζονται) για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους σε ενημέρωση μέσω βίντεο νωρίς το Σάββατο.

Στη συνοικία Τελ Αλ-Χάουα της πόλης της Γάζας, μέρος της περιοχής που το Ισραήλ έχει διατάξει να εκκενωθεί, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μια κατοικημένη περιοχή, πλήττοντας πολλά σπίτια, σύμφωνα με κατοίκους που ανήρτησαν εκκλήσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξολοθρεύσει τη μαχητική οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα σε αντίποινα για την επιδρομή των μαχητών της, οι οποίοι εισέβαλαν σε ισραηλινές πόλεις πριν από μία εβδομάδα, σκότωσαν 1.300 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και άρπαξαν δεκάδες ομήρους.


Τα Ηνωμένα Έθνη

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτίμησαν ότι δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατευθύνθηκαν νότια από τη βόρεια Γάζα μετά την ισραηλινή διαταγή της Παρασκευής, προσθέτοντας στους 400.000 κατοίκους της Γάζας που είχαν ήδη εκτοπιστεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

«Αρχικά δεν προβλέφθηκαν ασφαλείς διάδρομοι για να συμμορφωθούν οι άνθρωποι με ασφάλεια με τις εντολές να μετακινηθούν προς τα νότια. Εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών, αναγκάστηκαν να φύγουν με τα πόδια. Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόσβαση σε νερό, καταφύγιο και υγειονομική περίθαλψη των νέων εκτοπισμένων:, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ σε μια ενημέρωση.

Είπε ότι δεν θεωρεί πλέον ότι οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στο βόρειο μισό της Γάζας προστατεύονται.

Ο ΟΗΕ και άλλοι φορείς έχουν καλέσει το Ισραήλ να άρει την πλήρη πολιορκία της Γάζας ώστε να μπορεί να εισέλθει βοήθεια.

«Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Γάζα, ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε καύσιμα, τρόφιμα και νερό σε όλους όσοι έχουν ανάγκη», δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back