Με μια ημερίδα για την τέχνη της ξερολιθιάς ως έκφραση της τοπικής ταυτότητας στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου έκλεισαν οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας.
«Η χειροτεχνία είναι μια μορφή τέχνης, μέσο έκφρασης και επικοινωνίας και η παραδοσιακή τέχνη και κοινωνία είναι έννοιες αναπόσπαστες» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της ημερίδας.
Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης εξέφρασε την πίστη του στα χειροτεχνικά επαγγέλματα, λέγοντας ότι «τα τα πράγματα που γίνονται με τα χέρια είναι καλύτερα από αυτά της μηχανής».
Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι για πολλές περιοχές τα χειροτεχνικά επαγγέλματα αποτελούν την ταυτότητά τους φέρνοντας ως παράδειγμα τους ταλιαδούρους (ξυλογλύπτες) του Μετσόβου, αλλά και την υφαντική τέχνη της ίδιας περιοχής που όμως έχει υποχωρήσει, με τα κινέζικα υφαντά να επικρατούν πια.
Ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, από την πλευρά του, επεσήμανε κι αυτός την ανάγκη διατήρηση των παραδοσιακών επαγγελμάτων, φέρνοντας ως παράδειγμα τους μαστόρους της πέτρας.
Από το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο Μονοδενδρίου, η διευθύντρια Έφη Γέπη μίλησε για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας και στην καθιέρωσή τους ως ενός απαραίτητου θεσμού.
Εκ μέρους των διοργανωτών η εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ζαγορίου Ελένη Παγκρατίου αναφέρθηκε στον θεσμό που ξεκίνησε το 2002 στο Παρίσι από το Εθνικό Ινστιτούτο Χειροτεχνικών Επαγγελμάτων και από το 2012 «απλώθηκε» σε 19 χώρες.
Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 2016 και συγκεκριμένα η αφορμή ήταν ένα μικρό πρόγραμμα που υλοποίησε ο Δήμος Ζαγορίου το 2015.
Κάθε χρόνο ο εορτασμός έχει ένα κεντρικό θέμα και για πρώτη φορά φέτος διήρκησε μια εβδομάδα. «Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας αποτελούν αφορμή για να υποστηριχθούν οι χειροτέχνες, να αναπτυχθούν σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα τους, να ανοιχθούν νέοι δρόμοι, να υπάρξει προβληματισμός για το μέλλον αυτών των επαγγελμάτων για να διασωθούν και αναδειχθούν» τόνισε η «ψυχή» των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας.
Στην ημερίδα, ο αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άγγελος Παπαγεωργίου μίλησε για το τόξο και τη σημασία του στις κατασκευές, καθώς και για την ξερολιθιά, κάνοντας αναφορά στα γεφύρια Πλάκας και Τσίπιανης.
Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Τσιαούσης, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Άνθη της Πέτρας» που έχει ως σημείο αναφοράς τα Λαγκάδια, παραδοσιακό οικισμό της Αρκαδίας, μίλησε για την αναγκαιότητα διάσωσης και διάδοσης σε νεώτερους της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, για τη διατήρηση των παραδοσιακών οικισμών και για την τουριστική ανάπτυξη.
Τέλος, την εμπειρία τους από τις παρεμβάσεις που έκαναν σε κατασκευές από πέτρα κυρίως στα Τζουμέρκα, παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της ομάδας «Μπουλούκι».