ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Χαρτογραφώντας το Σύμπαν. Η νέα αποστολή της NASA

Εικόνα του άρθρου Χαρτογραφώντας το Σύμπαν. Η νέα αποστολή της NASA
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2023, 13:29
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ξεκίνησε η κατασκευή του SPHEREx, ενός νέου διαστημικού παρατηρητηρίου που θα χαρτογραφήσει πάνω από 450 εκατομμύρια γαλαξίες, εκτός από 100 εκατομμύρια αστέρια στον δικό μας γαλαξία, σε 96 χρωματικές ζώνες στην υπέρυθρη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης διετούς ζωής του, το SPHEREx θα χαρτογραφήσει το Σύμπαν, παράγοντας δύο χάρτες το χρόνο, σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (JPL). 

Οι τρεις επιστημονικές αποστολές του αστεροσκοπείου για την εξέταση τριών κύριων περιόδων της ζωής του σύμπαντος αντικατοπτρίζονται στην πλήρη ονομασία του SPHEREx - Specto-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization, and Ices Explorer.

Σύμφωνα με το Caltech, στο κοντινό σύμπαν, θα αναζητήσει στοιχεία για νερό και άλλα μόρια, όπως μονοξείδιο του άνθρακα, σε δίσκους γύρω από αστέρια που σχηματίζονται μέσα στον γαλαξία μας. Αυτά τα μόρια, απαραίτητα για την προέλευση της ζωής όπως την ξέρουμε, θα υπήρχαν ως πάγοι μέσα σε αυτά τα συστήματα.

Στο πολύ μακρινό σύμπαν, το SPHEREx θα μελετήσει πότε ξεκίνησε για πρώτη φορά ο σχηματισμός άστρων και γαλαξιών και την Εποχή του Επανιονισμού – μια εποχή που τα πρώτα αστέρια και οι γαλαξίες εξέπεμψαν αρκετή ενέργεια για να ιονίσουν κάθε άτομο υδρογόνου στο σύμπαν. Θα εξετάσει το συλλογικό φως αυτών των πρώτων γαλαξιών σε μια προσπάθεια να κατανοήσει πώς ξεκίνησε ο σχηματισμός των γαλαξιών και πώς άλλαξε με την πάροδο του χρόνου.

Και στο βρεφικό σύμπαν, το SPHEREx θα προσπαθήσει να κατανοήσει πώς το σύμπαν επεκτάθηκε εκθετικά στο πρώτο κλάσμα του δευτερολέπτου μετά τη γέννησή του.

Το SPHEREx, μόλις ολοκληρωθεί, θα προγραμματιστεί να εκτοξευθεί με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX όχι νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2024.

Με πληροφορίες από Space.com. Φωτογραφία: NASA


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back