ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το χάνι του Σκόρδου και μια επιγραφή

Εικόνα του άρθρου Το χάνι του Σκόρδου και μια επιγραφή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2020, 13:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η οδός Ανεξαρτησίας και οι δρόμοι γύρω από αυτήν ήταν η περιοχή των Ιωαννίνων στην οποία υπήρχαν τα περισσότερα χάνια. Τόποι ζωντανοί κάποτε, τόποι κοινωνικής συνάθροισης και εμπορικών συναλλαγών.

Σήμερα, έχουν απομείνει πολύ λίγα χάνια –άλλα από αυτά έχουν ανακατασκευαστεί (όπως το χάνι «Δωδώνη» επί της Ανεξαρτησίας) κι άλλα παραμένουν εγκαταλελειμμένα όπως το χάνι του Θανόπουλου στην οδό Κάνιγγος.

Ένα από τα χάνια που πήρε άλλη μορφή, είναι το χάνι του Σκόρδου στην οδό Τσιριγώτη, που γειτονεύει με το χάνι του Θανόπουλου. Ήταν ο αγαπημένος προορισμός για τους ταξιδιώτες που προέρχονταν από τα Γραμμενοχώρια.

Το χάνι του Σκόρδου μετατράπηκε τη δεκαετία του ’80 σε χώρο στέγασης γραφείων. Το ισόγειο παρέμεινε για καταστήματα.

Ενδιαφέρον έχει η λίθινη επιγραφή που υπάρχει ακόμα και σήμερα στην πρόσοψη του κτιρίου και στην οποία καταγράφεται το όνομα του πρώτου ιδιοκτήτη-χαντζή. Αν και ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του, με μεγάλη δυσκολία διακρίνεται: «Δημήτριος Στεφ. Σκόρδος, Φεβρουάριος 1873 (;)». Τα περισσότερα χάνια στο σημερινό ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων χτίστηκαν μετά την πυρκαγιά του 1869 στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back