ΗΠΕΙΡΟΣ

Χαμένοι στο τμήμα Μετάφρασης…

Εικόνα του άρθρου Χαμένοι στο τμήμα Μετάφρασης…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2020, 20:49
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το μέλλον του πρώην ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα δεν ήταν αισιόδοξο. Ο «νόμος Κεραμέως» όμως φαίνεται ότι βάζει οριστικό τέλος στην ιστορία του πρώην τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και νυν (με το νόμο Γαβρόγλου) Μετάφρασης και Διερμηνείας, αποδεικνύοντας μεταξύ άλλων ότι η έλλειψη ακαδημαϊκού σχεδιασμού και η πολυδιάσπαση αντικειμένων, σε συνδυασμό με τα πολιτικά συμφέροντα, δεν βοήθησαν ποτέ την ανώτατη εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ στο άρθρο 102, αναφέρει ότι από την 1η του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, οι φοιτητές-τριες του τμήματος της Ηγουμενίτσας εντάσσονται στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το οποίο εδρεύει στην Πρέβεζα.

 Σε αυτό το τμήμα θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και από εκεί θα πάρουν πτυχίο, από εκεί θα υποστηριχτούν διοικητικά (βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, τίτλοι σπουδών κ.ο.κ.).

Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα επανέκδοσης τίτλου σπουδών, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων από όσους φοιτητές-τριες του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων επιθυμούν την αντικατάσταση όσων είχαν εκδοθεί από το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας.

Η ιστορία του τμήματος της Ηγουμενίτσας που πρακτικά, δεν υπήρξε ποτέ «Μετάφρασης και Διερμηνείας» στην πράξη, ξεκίνησε το 2013 όταν συγχωνεύτηκαν δύο άλλα τμήματα, Εφαρμογών Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο και Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Το τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο άνοιξε τις πύλες του το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 και το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων λειτούργησε το ακαδημαϊκό έτος 1996-1997.

Ο νόμος Γαβρόγλου, παρότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι δεν το έχει στο στρατηγικό του σχεδιασμό, ούτε στην πρόταση που είχε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας, τότε. Ωστόσο, το υπουργείο επέλεξε να ικανοποιήσει τις πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν (όπως έχει γίνει και στο παρελθόν άλλωστε) και να μετονομάσει το τμήμα, το οποίο έτσι και αλλιώς είχε πολύ λίγους εισακτέους.

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία έχει καταργήσει ή θέσει σε παύση ένα μεγάλο μέρος του νόμου Γαβρόγλου, ζήτησε γνωμοδότηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτή, αποφάνθηκε ότι το γνωστικό αντικείμενο είναι πιο κοντά στο τμήμα Λογιστικής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back