ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Κοντά σε συμφωνία για εκεχειρία με το Ισραήλ

Εικόνα του άρθρου Χαμάς: Κοντά σε συμφωνία για εκεχειρία με το Ισραήλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/11/2023, 10:06
ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ότι η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στο πόσο θα διαρκέσει η εκεχειρία, στις ρυθμίσεις για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα και στην ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.

Και οι δύο πλευρές θα απελευθερώσουν γυναίκες και παιδιά και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος, Issat el Reshiq.

Η Μιρχάνα Σπολτζάρικ Εγκέ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), συναντήθηκε με τον Χανίγια στο Κατάρ τη Δευτέρα για να «προωθήσει ανθρωπιστικά ζητήματα» που σχετίζονται με τη σύγκρουση, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΕΕΣ που εδρεύει στη Γενεύη. Η ίδια συναντήθηκε επίσης ξεχωριστά με τις αρχές του Κατάρ.

Η ΔΕΕΣ δήλωσε ότι δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά ως ουδέτερος μεσάζων είναι έτοιμη «να διευκολύνει οποιαδήποτε μελλοντική απελευθέρωση στην οποία συμφωνούν τα μέρη».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες Μάικλ Χέρτσογκ δήλωσε στην εκπομπή «This Week» του ABC την Κυριακή ότι ελπίζει σε συμφωνία «τις επόμενες ημέρες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι μια συμφωνία είναι κοντά, αλλά παρόμοιες δηλώσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν.

Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back