ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς-Ισραήλ: Ορατή μια δεύτερη εκεχειρία

Εικόνα του άρθρου Χαμάς-Ισραήλ: Ορατή μια δεύτερη εκεχειρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/02/2024, 20:03
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινά στρατεύματα και Παλαιστίνιοι ένοπλοι συγκρούστηκαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς οι μεσολαβητές ανέβασαν το ρυθμό των συνομιλιών για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς και την ανάπαυλα του Ραμαζανιού στον θύλακα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο για ενημέρωση αργά το Σάββατο από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών που επέστρεψαν από συνάντηση με διαμεσολαβητές του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ στο Παρίσι για μια πιθανή δεύτερη εκεχειρία στη Γάζα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στην εκπομπή «State of the Union» του CNN ότι οι διαπραγματευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου, του Κατάρ και του Ισραήλ «κατέληξαν σε συμφωνία» για το βασικό περίγραμμα μιας συμφωνίας ομηρίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Παρίσι.

Η συμφωνία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Σάλιβαν, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν έμμεσες συζητήσεις του Κατάρ και της Αιγύπτου με τη Χαμάς.

Η πρώτη παύση των συγκρούσεων, τον Νοέμβριο, είδε την απελευθέρωση περίπου των μισών από τους 253 ανθρώπους που είχε συλλάβει η Χαμάς. Στο πλαίσιο εκείνης της συμφωνίας, το Ισραήλ απελευθέρωσε τριπλάσιο αριθμό Παλαιστινίων από τις φυλακές ασφαλείας του και δέχτηκε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Χαμάς επέμενε να σταματήσει το Ισραήλ την επίθεση και να αποσύρει τις δυνάμεις του στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας. Το Ισραήλ σηματοδότησε την πρόθεση να κινηθεί σε μια από τις τελευταίες πόλεις όπου η Χαμάς, η οποία έχει ορκιστεί στην καταστροφή της, διαθέτει άθικτες δυνάμεις.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back