Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το χαμάμ παλεύει με τον χρόνο

Εικόνα του άρθρου Το χαμάμ παλεύει με τον χρόνο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2022, 18:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το έργο της αποκατάστασης του οθωμανικού λουτρού (χαμάμ) στο Κάστρο των Ιωαννίνων, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικούς μήνες.

Ένα οθωμανικό μνημείο που έχει χαρακτηριστεί μνημείο από το 1925 και που προσπαθεί να βγει από τη λήθη και να βρει τη θέση του στην ιστορία της πόλης. Το άλλοτε αυτό δημόσιο κτίριο της οθωμανικής περιόδου εντάσσεται στο λεγόμενο πάρκο πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών που υλοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το υπουργείο Πολιτισμού.

Η αποκατάσταση του χαμάμ ήταν το πρώτο έργο που ξεκίνησε να υλοποιείται από όσα έχουν σχεδιαστεί στο πάρκο πολιτισμού. Χρηματοδοτείται δε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.250.000 ευρώ και με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.12.2023, με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες να προσπαθούν να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα.


Το οθωμανικό λουτρό, πριν την έναρξη του έργου αποκατάστασης 

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη σημερινή αυτοψία της, εκτίμησε ότι «είμαστε σε καλό στάδιο από άποψη χρονοδιαγραμμάτων. Ο στόχος μας είναι να μην υπάρξει η παραμικρή απώλεια πόρων». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «αν η υπηρεσία κρίνει ότι χρειάζεται να υπάρξει επίσπευση μερικών διαδικασιών, υπάρχει η βούληση από όλες τις πλευρές να γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις. Αν χρειαστεί…».

Το χαμάμ των 290 τ.μ. χρονολογείται από τα τέλη του 17ου αιώνα. Φέρεται να ήταν και το πιο επίσημο χαμάμ επί οθωμανοκρατίας. Σταμάτησε να λειτουργεί το 1926.

Το κτίριο αποτελείται από μια τετράγωνη αίθουσα, έναν ενδιάμεσο στενόμακρο καμαροσκέπαστο χώρο, την κυρίως αίθουσα του λουτρού, την καμαροσκέπαστη δεξαμενή και τα υπόκαυστα για το ζέσταμα του νερού.

Στο διαδικτυακό συνέδριο «Το Αρχαιολογικό έργο Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νησιών Ιονίου» που έγινε τον Ιανουάριο του 2022, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι στο οθωμανικό λουτρό βρέθηκαν αρχιτεκτονικά στοιχεία, κυρίως στη νότια τοιχοποιία, που παραπέμπουν περισσότερο σε βυζαντινού τύπου δόμηση, δίνοντας μια άλλη διάσταση στη διαδρομή του κτιρίου αυτού.

Διαβάστε: Το χαμάμ στο Κάστρο των Ιωαννίνων και το μυστικό του


Εργοταξιακή εικόνα στον χώρο των υπόκαυστων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back