ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ωραίοι, γνήσιοι, μερακλήδες χορευτές…»

Εικόνα του άρθρου «Ωραίοι, γνήσιοι, μερακλήδες χορευτές…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2023, 17:25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα φιλοξενείται η φωτογραφική έκθεση του Παναγιώτη Τσιγκούλη «Η Μέθεξις του Χορό-Χρόνου» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας. 

Η έκθεση αποτυπώνει και πραγματεύεται την ελκτική δύναμη που ασκεί η μουσική και ο χορός στον άνθρωπο. Τη μέθεξη στην οποία συμμετέχει ο χορευτής, έχοντας πολύτιμη συντροφιά τους μουσικούς της ζυγιάς ή της κομπανίας, με κύρια αναφορά στα παραδοσιακά δρώμενα τη περιοχής της Κόνιτσας και είναι αφιερωμένη στη μνήμη τριών κλαριτζήδων της πάνω Κόνιτσας, του Νικόλα Αλεξίου, του Βαγγέλη Μπέτζιου και του Μιχάλη Πανουσάκου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Παρασκευή 21 Απριλίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά την τελετή των εγκαινίων, ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης σημείωσε: «[Το δημοτικό τραγούδι] είναι η πολιτιστική δημιουργία του λαού με άξονες τη γλώσσα, τη μουσική και το χορό που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορική ύπαρξη και πορεία του λαού, ο οποίος μέσα από τα τραγούδια του φανερώνει όλη την ψυχολογία του. Όταν αυτή η ελληνική ψυχή και ειδικά του αγροκτηνοτροφικού κόσμου, αρχίζει να εκφράζεται και να εξωτερικεύει τα μύχια συναισθήματά της οδηγείται στη μέθεξη, ατομική και συλλογική. Τότε έρχεται και η φωτογραφική και διεισδυτική ματιά του καλλιτέχνη δημιουργού να μας αποτυπώσει τη στιγμή για να μείνει αναλλοίωτη στον πανδαμάτορα χρόνο και να μας συγκινεί όλους διαχρονικά, προκαλώντας μας μια βαθιά νοσταλγία».

Ο πρώην σχολικός σύμβουλος και καθηγητής φωτογραφίας Πολυδεύκης Ασωνίτης ανέφερε: «Ο Παναγιώτης δούλεψε πάνω σε ένα εκρηκτικό αλλά και συνάμα πειθαρχημένο θέμα που είναι τα πανηγύρια στην Ήπειρο. Στις φωτογραφίες του Παναγιώτη φαίνεται, αναμφίβολα, ότι ο χώρος αυτός μαγνητίζει τους ανθρώπους και φέρνει τον ένα κοντά στον άλλο. Τα μουσικά όργανα πάλλονται και κατευθύνονται πολύ κοντά στους χορευτές. Ο Παναγιώτης τονίζει τις δυναμικές γραμμές που σχηματίζουν τα μουσικά όργανα. Σχηματίζονται τρίγωνα και διαγώνιες γραμμές που προσδίδουν μια δυναμική στην όλη εικόνα. Εκεί που οι μουσικοί εφορμούν με ευθείες γραμμές οι χορευτές λυγίζουν και σχηματίζουν, αντίθετα, καμπύλες γραμμές. Δημιουργείται έτσι αυτό που στην τέχνη λέμε ‘αντίστιξη’. Τα χέρια εκτινάζονται, τα στόματα ανοίγουν και βγάζουν κραυγές, τα κορμιά γέρνουν προς τα πίσω αλλά δεν πέφτουν. Τα συγκρατούν από τα χέρια οι φίλοι και οι συγχωριανοί. Ένα κλίμα αδερφοσύνης υποστηρίζεται και από την επιλογή του Παναγιώτη να φωτογραφίζει σε απόσταση αναπνοής από το θέμα, έτσι συλλαμβάνει και αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο την ατμόσφαιρα του πανηγυριού. Η μέθεξη ή η ψυχική συμμετοχή είναι φανερή στις φωτογραφίες το».

Ο διευθυντής της ΕΡΑ Ιωαννίνων Παναγιώτης Τζόκας τόνισε ότι «ο Παναγιώτης Τσιγκούλης καταγράφει στον φυσικό κοινωνικό χώρο ένα ξεχωριστό τμήμα της εθιμικής κοινοτικής συμπεριφοράς. ‘Γράφει’ τους ανθρώπους που εμπλέκονται στα μουσικοχορευτικά δρώμενα της Κόνιτσας, μιας περιοχής που αποτελεί μουσικοχορευτική όαση της Ηπείρου που επιβιώνουν τα ‘παλιοκαιρίτικα γλέντια’. Εκεί, που το κλαρίνο  συμπυκνώνει στον ήχο του τις αναμνήσεις, και το τοπικό πολιτισμικό σύστημα που είναι ένα μοναδικό ψηφιδωτό. ‘Γράφει’ τον γλεντιστή που βάζει το αφτί του στο χωνί του κλαρίνου που παίζει για εκείνον  και καταγράφει  την έκσταση του γλεντιού και την ψυχοσωματική, μεθυστική επενέργειά του…».

Τέλος, ο ίδιος ο καλλιτέχνης Παναγιώτης Τσιγκούλης σημείωσε: «Με τη διαχρονική μου φωτογραφική καταγραφή των μουσικών δρώμενων και με την παρούσα έκθεση επιθυμώ να υμνήσω τους ανθρώπους της παράδοσης, τους δεξιοτέχνες της μουσικής αλλά και τους χορευτές.

Η τέχνη της φωτογραφίας, έχει τη μοναδική δυνατότητα να απολιθώνει τον χρόνο, τη στιγμή που κυλά και τρέχει αδυσώπητα. Ποθώ με την καταγραφή μου να μνημονεύσω τις μορφές ανθρώπων που δεν βρίσκονται πλέον ανάμεσά μας. Χορευτές και μουσικοί που, ποιος ξέρει, συναντιούνται πια στον παράδεισο ή στο άπειρο. Ωραίοι, γνήσιοι, μερακλήδες χορευτές που στιγμάτισαν τη ματιά μου».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα- Παρασκευή 9.00π.μ.-3.00 μ.μ., Τετάρτη και 5.00 μ.μ.-8.00 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 2655022298 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3