ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ώρα ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Εικόνα του άρθρου Ώρα ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2017, 12:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ καθώς να συζητηθεί η έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται και επικαιροποιημένη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους με διαπίστωση ότι παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίσθηκαν τον Δεκέμβρη.

Η θέση του ΔΝΤ στη φάση αυτή, με βάση την έκθεση, είναι ξεκάθαρη:

  • Το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Άρα δεν μπορεί να μετάσχει δανειοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα παρά μόνον υπό όρους: μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους δανειστές ή/και πρόσθετα μέτρα λιτότητας από την χώρα μας.
  • Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά «μεταρρυθμίσεις»: ανατροπές σε συντάξεις, δημόσιο, φορολογία.
  • Οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά, όπως προβλέπει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα,  «δεν υπάρχουν». Προβλέπει 1%-1,5% μεσο-μακροπρόθεσμα το πολύ.
  • Η ελάφρυνση χρέους που πρόσφεραν οι Ευρωπαίοι δεν αρκεί και ζητά μεγαλύτερη. 

Στη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ «θα φανεί ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στο εγγύς μέλλον» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει το «να μπούμε σε μια διαδικασία μακράς διαπραγμάτευσης». «Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, όπου πρέπει τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν» υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτσης.

Μετά την σημερινή ημέρα, το επόμενο - επίσημο- ορόσημο είναι η σύνοδος των εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 9 Φεβρουαρίου (EWG). Το αρχικό σενάριο προέβλεπε να συνοδευθεί από την κάθοδο των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα για να υπάρξει η πρώτη τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ή λίγο αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back