Οι πανεπιστημιακές κατατάξεις από διάφορους φορείς, είναι μια πολυσυζητημένη, σχετικά… πονεμένη και αρκετά σχετική υπόθεση, που συνήθως χρησιμοποιείται με το λάθος τρόπο, στην περίπτωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης: τον ποσοτικό.
Μια από τις διάφορες (και πολλές) λίστες που υπάρχουν, είναι αυτή του Times Higher Education World University Rankings, ενός ιδιωτικού οργανισμού που καταγράφει περίπου, σύμφωνα με όσα αναφέρει τουλάχιστον, 2.500 ιδρύματα σε 93 χώρες, παρέχοντας συνολικά 10 εκατομμύρια «σημεία δεδομένων». O ΤΗΕ WUR συνεργάζεται με τον εκδοτικό οίκο Elsevier που δημοσιεύει κυρίως επιστημονικά έντυπα.
Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση και χωρίς καμία πρόθεση για «πανεπιστημιακό πρωταθλητισμό» που κυμαίνεται από ιλαρός μέχρι επικίνδυνος, είναι ότι το THE χρησιμοποιεί μια σειρά σημεία για την κατάταξη των ιδρυμάτων: ευζωία των φοιτητών, ποιότητα της εκπαίδευσης, καινοτομία-υποδομές, συνεργασίες.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που ενδιαφέρει εν τω προκειμένω, κατατάσσεται στις θέσεις 801-1000 του πίνακα impact. Παραμένει κάτω από τη μέση του πίνακα με τα 1.406 συνολικά ιδρύματα, πρώτο εκ των οποίων είναι ένα πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, το Western Sydney University (και όχι το Χάρβαρντ ή η Οξφόρδη-αυτά είναι ψηλά στη γενική κατάταξη).
Στα πιο ενδιαφέροντα: το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει «καλούς βαθμούς» στις επιστημονικές αναφορές στην ακαδημαϊκή κοινότητα (που είναι ίσως το πιο βασικό σε αυτές τις κατατάξεις), καλή διεθνή εικόνα επίσης, αλλά και σχέση με την παραγωγή (ναι και όμως…) και μικρότερες βαθμολογίες στην έρευνα και στη διδασκαλία.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι μια θέση πάνω από την Ιατρική σχολή του Ισφαχάν στο Ιράν και μια κάτω από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Καταλονίας.
Επίσης, έχει καλύτερες θέσεις στον πίνακα, στις εξής κατηγορίες: Στις αειφόρες πόλεις, στην επιρροή των ακαδημαϊκών αναφορών σε τομείς όπως η βιομηχανία, η καινοτομία και οι υποδομές, η υγεία και οι κοινωνικές επιστήμες.
Και εδώ είναι ένα σημάδι ότι αυτές οι λίστες δεν αποτυπώνουν πάντα το «κοινά αποδεκτό». Στον ΙΤ τομέα, στην υπολογιστική επιστήμη δηλαδή, στην οποία στηρίζεται αυτή τη στιγμή η μόνη πραγματικά επενδυτική τάση στα Γιάννενα, πέραν του τουρισμού, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατάσσεται πιο χαμηλά. Αυτό συμβαίνει κυρίως εξαιτίας των λιγότερων επιστημονικών αναφορών του τομέα.
Στα πιο… γηπεδικά: το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει πέσει περίπου 400 θέσεις τα τελευταία 6 χρόνια, στον ίδιο πίνακα. Έχει πέσει και από την περσινή του κατάταξη που ήταν 601-800.
Στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατάσσεται από το THE WUR στην 8η θέση, κάτω όμως από ιδρύματα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παρουσιάσουν καλύτερη συνολική ακαδημαϊκή εικόνα, όπως το Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Πρώτο είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, δεύτερο το ΕΚΠΑ και τρίτο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Στον γενικό πίνακα κατάταξης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι μια θέση παραπάνω στην Ελλάδα, έβδομο, αλλά και πάλι με αρκετά ερωτηματικά, γιατί πχ να είναι πρώτη στη χώρα το Χαροκόπειο.
Τέλος, ανάλογα με τη θεματική, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πέμπτο στα χρηματοοικονομικά, έβδομο στους υπολογιστές, τέταρτο στην Ιατρική και στην Ψυχολογία κ.ο.κ.
Φυσικά, μπορείτε να βρείτε με μια μικρή αναζήτηση άλλες τουλάχιστον 4 πανεπιστημιακές κατατάξεις, οι οποίες θα δείχνουν διαφορετικά πράγματα, με λίγα κοινά κριτήρια και πολλές ερμηνείες. Οι λάθος εξ αυτών, είναι αυτές που κατατάσσουν τα ιδρύματα ως ομάδες σε βαθμολογία ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος…